Изненада! Преизбират Нинова на конгреса! Оставката няма да се състои

България отблизо
Повече от 50% от присъстващите на конгреса на БСП не искат оставката на Корнелия Нинова. Над 500 от общо 976 делегати по списък на заседанието искат конгресът да гласува вот на доверие на лидера, съобщи секретарят на бюрото на партията Вяра Емилова.

Днес в Националния дворец на културата се провежда конгрес на левицата, на който да бъде гласувана подадената от Корнелия Нинова оставка като лидер на БСП. В момента са се регистрирали 630 от общо 976 делегати по списък и заседанието започна.

 

Пред съпартийците си Нинова коментира и обвиненията, че ръководството на левицата е уволнило журналисти от левия в. „Дума“. Освободени в последните дни бяха Велислава Дърева и Велиана Христова. Нинова обаче е категорична – острите пера на изданието не са били уволнявани и са добре дошли.

 

“За пореден път заявявам – докато има БСП, ще има вестник “Дума”. Всички внушения, че ръководството на партията налага цензура и диктатура, не отговарят на истината. Там може да прочетете най-сериозните критики към партията. Журналистите бяха наградени по решение на Изпълнителното бюро. Другарки и другари, нито един човек не е уволняван от в. “Дума”. Вестникът винаги е отворен за професионалните и смислените анализи на Велислава Дърева и Велиана Христова. Никой не е уволняван. В “Дума” ще съществува като свободна медия”, посочи категорично Нинова.

 

Нинова коментира резултатите на БСП от парламентарните избори през ноември като тежка загуба. Причините по думите й са много, но лидерът на левицата е поела отговорност като е подала оставка. Нинова призова Конгресът на БСП да не отменя прекия избор на председател, каквито искания са постъпили.

 

“Вие решавате с гласуване, но не отнемайте на членовете на партията най-демократично и свободно право всеки да може да гласува за своя лидер“, посочи Нинова.

 

Тя заяви, че БСП е част от управляващата коалиция в момента и изрази огорчение от комплектоването на левицата с „партиите на статуквото“. По думите й БСП е станала желан партньор за промяна не заради липсата на алтернатива.

 

„Избрахме промяната и промяната избра нас. И сега е време да я направим с дела. Ние сме част от управляващата коалиция на България. Нейното съставяне не беше лесно (…) Ние не сме просто допълващите гласове, а сме основен стълб в управлението на България“, посочи Нинова.

 

Напрежението с Украйна и искането на Русия

 

След вчерашното мълчание от страна на левицата Корнелия Нинова най-после коментира отправеното от Москва вчера искане НАТО да се върне обратно в пределите си от 1997 г. Искането не е ново, но за пръв път бяха назовани поименно България и Румъния. Това доведе до реакции сред политиците у нас.

 

„Въпросът с Украйна не е дискутиран в рамките на правтилеството. Всички тези са лични. Ние не заявихме позиция вчера, защото днес имаме своя най-висок форум. Избрали сме пътя си още 2004 г., когато сме решили да подкрепим членството на България в НАТО. Ние сме суверенна държава и взимаме решенията си самостоятелно, без чужда намеса, откъдето и да е. Отказваме да бъдем въвлечени във война“, посочи още Нинова.

Тя прочете подробности от подписаното между управляващите партии коалиционно споразумение:

 

„Записано е – възстановяване на диалога с Русия, сфери на сътрудничество с Русия, подкрепа на Минския процес за мирно разрешаване на конфликта с Украйна“.

 

Нинова коментира още Истанбулската конвенция и потвърди позицията си срещу документа, борещ се с домашното насилие. Лидерът на БСП в оставка цитира решението на Конституционния съд, според което в България има два пола – мъж и жена. Нинова заговори за „трети пол“, който според критиците на Истанбулската конвенция ще бъде въведен, ако документът бъде приет. Такова нещо обаче в Истанбулската конвенция не присъства.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *