Извънредно! Въвеждат тежък локдаун в цяла България!

България отблизо

Трябваше да обсъдим абсолютно всички факти, касаещи всяка област в страната. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, който започна с 15 минути закъснение.

Увеличават се случаите на постъпилите в болници и на положителните проби за К-19. Всичко това ни мотивира да предприемем мерки за цялата страна, които да се въведат от понеделник, и да бъдат с продължителност 10 дни.

Намираме се в предизборна кампания. Нека всички политици, твърдящи, че се грижат за живота и здравето на българите, че мислят за хората, да го докажат с дела. Много моля, нека ситуацията с К-19, която е световна криза, не се превръща в част от предизборната кампания на партиите и не бъде знаме на говоренето на политиците.

Призовавам лидерите да предприемат необходимите действия, за да докажат грижата си към всеки отделен човек в страната, каза той.

А ето и новите мерки: 

Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения. Допускат се само доставки или опция за вземане на храна за дома.

Всички лица, собственици или управляват места за хранене в хотелите, трябва да организират дейността си по начин за изхранване на гостите по стаите.

Преустановява се дейността на игралните зали и казина, всички търговски обекти, предлагащи нехранителни стоки с площ над 300 кв.м. Изключение се прави само за супермаркетите.

Преустановява се дейността на търговските центрове с магазини, заведения и търговски обекти, както и търговски обекти тип мол с изключения на банки, аптеки, застрахователни компании, супермаркети.

Няма да има провеждане на семинари, конкурси, обучения, тим билдинги, изложения и други обществени мероприятия.

Спират се посещенията на фитнес центровете и залите за групови занимания, както и басейните.

Преустановява се работата на концертни зали, кина, театри. Не се допуска организиране на тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 души. Всички колективни и спортни мероприятия на закрито и открито се провеждат без публика.

Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания.

Припомняме, че ситуцията с коронавирусът в България остава изключително тежка. Има нови 4201 случая. Това означава, че броят на заразените от COVID-19 в България за последното денонощиe се е запазил висок в сравнение с вторник, когато те бяха 4 374, както и понеделник – 4 637.

Броят на направените тестове в сряда е 17 652, като от тях 9 957 са PCR (2 655 заразени), а 7 695 са антигенни тестове (1 546 заразени). За сравнение, във вторник направените тестове бяха 19 214, а в понеделник – 19 497.

Лошите вести не спират до тук. За съжаление през изминалите 24 часа има 136 починали от коронавирус, информира Единният информационен портал. Така общият брой на жертвите става 11 715.

Излекуваните за последните 24 часа са 1 641 души.

Заболелите у нас вече достигнаха 291 769, активните случаи са 49 597.

Излекуваните общо са 230 457 души. Хоспитализирани са 7 804 души – рекорден брой от началото на пандемията от коронавирус в България, 609 са в интензивно отделение.

Tagged

1 thought on “Извънредно! Въвеждат тежък локдаун в цяла България!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *