Ивайло Дичев разкри защо е започнала цялата гавра с паметника. Няма да повярвате каква е истината!

България отблизо
”Избирателната активност не е толкова ниска, тя не е проблемът. Проблемът е, че предизборните кампании често се повтарят и политиците вече няма какво ново да кажат, чудят се какво да измислят”. Това каза пред БНР културологът проф. Ивайло Дичев, преподавател в СУ ”Св. Климент Охридски”.

Според него темата с Паметника на Съветската армия може да мобилизира избиратели, които са за или против. Той не се съгласи с коментарите на политици, че не е сега времето за обсъждане на тази тема: „Точно сега е времето и на тази тема, и на темата за датата на националния ни празник. … Нека тези теми да ни разделят, за да видим кои са от едната страна, кои – от другата“.

„ГЕРБ целят с това решение на Столичния общински съвет да създадат онова, което те наричат евро-атлантическа коалиция, защото това е едно от нещата, което ще обедини ГЕРБ-СДС с коалицията ПП-ДБ. Това е хитър ход за приближаване до такава коалиция.

Единственият вариант за управление на страната след изборите на 2-ри април е някакъв тип съглашение между тези две формации – ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Трябва да се направи някаква стъпка от ГЕРБ, за да скрият Бойко Борисов и да си признаят някакви грешки от миналото, да се съгласят на сериозна съдебна реформа. Другите (ПП-ДБ) пък искат на всяка цена да се извършват тези реформи. Но са се запънали и едните и другите. Шансовете за редовно правителство не са много големи“, коментира той.

По думите на проф. Дичев много вероятно е след изборите да има „не много политически маркирано правителство“ на първата сила, която според социологическите проучвания ще е ПП-ДБ, което да бъде подкрепено с някакви договорки от ГЕРБ и евентуално от ДПС.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *