Здравният министър: Не разбирам защо българите капризничат и искат да си избират ваксина. Ще се имунизират с каквато дойде!

България отблизо
Здравният министър проф. Костадин Ангелов изрази остро неодобрение по отношение на очакванията на гражданите да имат избор на ваксина. Тук идва парадоксът, тъй като още от декември месец самият той нееднократно заявява, че всеки желаещ да се ваксинира ще има и избор точно с какъв препарат да стане това.

Според него нямало никакви основания за притеснения и претенции.

 

„Ще дойдат дни, в които ще имаме във всеки хладилник от 3, 4, 5 вида ваксини, които са регистрирани и тогава ще можем да избираме – това ще се случи, но няма да е сега. Да стоим и да чакаме да се случи нещо, което мислим, че е правилно, за мен не е най-добрата практика“, заяви той.

 

Нормален живот ще имаме при 70% ваксинирани или постигане на колективен имунитет, отбеляза министърът, а като пример даде себе си, който се е ваксинирал с каквато ваксина има в момента.

 

Не е ясно защо след като преди седмица властите твърдяха, че ваксинациите вървят по план, днес здравният министър изведнъж бил притеснен и от бавния темп на ваксинация в страната.

 

„Натъкваме се на един много неприятен факт – създава се организация за ваксинирането на определена група хора и пристигат от тази група около 70%. Трябва много бързо да се намерят хора да се ваксинират, за да не се изхвърля ваксината“, посочи проф. Ангелов, като отбеляза, че в събота и неделя са ваксинирани по под 100 души.

 

Смущават го и продължаващите заявки и изказвания с висока доза скептицизъм към ваксината, включително и на негови колеги, които съветват пациентите си да изчакат, за да се натрупа още информация.

 

„Има лични лекари, които съветват пациентите си да не бързат да се ваксинират. Това е неразбираемо за мен като лекар (…) Да, медицината е изкуство, но в случая науката ни казва ясно и точно, че ваксините, с които разполагаме, са минали през всички фази на изпитване, те са сигурни и гарантират нормален живот, ако се ваксинира 70% от нашето население“, коментира той.

 

За да се забърза процесът на ваксинация в страната, здравният министър смята да отвори и четвъртата фаза на ваксинация, която е масовата.

 

В края на този или началото на следващия месец ще заработи и електронна система, през която всеки ще може да заяви къде и кога иска да се ваксинира. Това става също и чрез РЗИ и личните лекари.

Tagged

2 thoughts on “Здравният министър: Не разбирам защо българите капризничат и искат да си избират ваксина. Ще се имунизират с каквато дойде!

  1. Странно изказване на Д – р Ангелов. Подписваш информирано съгласие като смъртна присъда, а на всичко от горе и да нямаш избор.
    Съмнително е това бързане за ваксинация. Не Ви вярвам господине, Вие не сте лекар а печелбар!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *