Експерти категорично: Президентът усеща настроенията в обществото! Конституцията трябва да се промени!

България отблизо

Проф. Петя Шопова и доц. Атанас Славов коментираха, в предаването “Лице в лице”, дебатът за промени в Конституцията, който стартира вчера в президентството.

По думите на проф. Шопова, президентът усеща настроенията в обществото.

Според нея е назряла необходимостта от обсъждане на Конституцията. Тези консултации, инициирани от президента Румен Радев са стартирали с идеята да се говори за Конституцията.

По думите и, пред скоби президентът е отбелязал, че конституцията ни е много добра.

Президентът постави няколко въпроса – единият беше свързан с устройството на съдебната власт, и структурата и същността на ВСС.

Тя посочи, че има вариант прокуратурата да бъде самостоятелна – извън съдебната и извън изпълнителната власт, но лично тя не подкрепя този вариант.

Не е възможна реформа без участието на политическите сили от парламента, каза тя.

Доц. Атанас Славов посочи, че президентът е открил днешната среща с много ясно позоваване на публичния интерес. По думите му, фокусът е бил върху правата на гражданите.

Прокуратурата, и по-специално главният прокурор, е основният проблем в съдебната власт. Другият съществен проблем е, че реформата във ВСС остана недовършена, каза Славов.

Възможни са промени в Конституцията и без Велико Народно събрание, но ако предложенията го налагат, тогава свикването на ВНС ще бъде без алтернатива, каза той. В момента президентът се ползва с най-голяма демократична легитимност от всички останали, посочи той./Източник blitz.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *