Д-р Мерджиев изригна: ЕС натиска България да купи още ковид-ваксини за 7 милиона лева. А ние бракувахме току що за 2,5 милиона! Докога ще ни доят

България отблизо
”Предстои да бракуваме нови 2,5 млн. ваксини, а искат от нас да закупим нови 7 млн. дози.” Тава заяви в предаването „120 минути“ по БиТиВи служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев. Според него усилията в момента са насочени към имунизацията на децата срещу варицела и морбили.

„България не е участвала в определянето на броя на COVID ваксините, които трябва да ни бъдат доставени. В този процес са участвали само пет държави, членки на ЕС. Те са определяли количествата на доставени ваксини за всяка една страна, като основния критерии за това е населението. Така за България е планирано едно много голямо количество“, обясни д-р Меджидиев.

 

Здравният министър подчерта, че до юни месец страната ни трябва да закупи още седем милиона дози. Към момента в България има 2,8 милиона дози, които са бракувани. „През следващия месец предстои да бракуваме още 2,5 милиона дози“, допълни той и уточни, че отделно от това имаме предплатени от редовния кабинет „Петков“ други 1,5 милиона дози.

 

„Това е едно огромно количество ваксини, което реално ние ще трябва да платим и след това да унищожим. Точно затова поставих темата в Брюксел по време на срещата на здравните министри в общността“, допълни д-р Меджидиев. Според него България е направила опит да дари тези ваксини, но никои не ги е пожелал. Страната ни няма право да ги препродава, затова служебният здравен министър е предложил в Брюксел, да се прекрати договора с фармацевтична компания „Пфайзер“ и да се препоръчват конкретни количества, според нуждите на всяка една конкретна държава, членуваща в ЕС.

 

Плащането пък да не става предварително, а след доставката на ваксините: „Ние не преговаряме директно с фармацевтичните компания. Това се прави от Европейската комисия. Тя беше водила такива преговори и беше предложен един нов, но отново неприемлив договор. Той предвиждаше намаляване на количествата към европейските държави, но срещу въвеждането на такса „гъвкавост“. Става дума за неустойка. Искаха да платим една огромна на България сума. Нямам право да казвам точна цифра, но ставаше дума за милиони. С тези пари можем да построим Националната детска болница“, каза още д-р Меджидиев.

 

От думите му стана ясно, че четири държави са подкрепили официално Българи в Брюксел, но е имало и други четири държави, които са заявили, че Европейската комисия трябва да се върне на масата за преговори с фармацевтичната индустрия. „Може да сме държава, която членува в ЕС, но всяка една държава първо защитава интересите на собствените си граждани. Никога не съм бил антиваксър. Напротив – подкрепям ваксинациите. Служебното правителство разкри ваксинационни кабинети и върна заплащането на лекарите – по 15 лв. за сложена ваксина. Направихме и кампания, когато все още имаше COVID вълна. Но няма да допусна да се купуват ваксини, когато нямаме нужда и трябва да отделяме допълнителни финанси, за да ги унищожим“, категоричен е здравният министър.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *