Десет дни преди изборите едва 18% гласуват доверие на ”Борисов 3”. Кабинетът стабилно държи оценка ”Среден” 3

България отблизо
Колко висока ще е избирателната активност е все още непредвидим за социолозите въпрос. Висок е процентът на колебаещите се в избора си граждани, а освен всичко – все още не е ясно как точно ще изглежда бъдещия състав на Народното събрание. Това са някои от изводите на социолозите от “Медиана”.

Изследването е проведено в периода 16-23 март 2021 г.  с 1004 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

 

Не може да се отговори категорично и коя политическа формация ще бъде първа, коя втора и коя трета. Засега ГЕРБ води пред БСП като разликата е около 150 хил. гласа в полза на управляващите. Разликата между БСП и Има такъв народ е около 300 хил. гласа, а тази между ДПС и Слави Трифонов  е около 70 хил. Колебаещите се дали и за кого да гласуват са над 350 хиляди, което е 11% от заявилите, че ще упражнят правото си – към днешна дата около 3.3 милиона са посочили, че ще гласуват.

Прави впечатление обаче, че тази декларативна изборна готовност намалява с приближаването на изборите.

Това, което данните позволяват да се каже е, че в обществото е налице подчертано желание за промяна на управлението, но няма преобладаващо мнение кой може да бъде субекта на тази промяна. При конфигурацията очертана към момента е проблем както запазването на статуквото, така и формирането на мнозинство около опозиционните формации.

А иначе – едва 18% доверие към правителството и 62% разочарование, отчитат социолозите. Към месец март оценката на кабинета е Среден 3.24. – с 0.2 по-нисък от декларираното през февруари тази година. 

50% от анкетираните се обявяват “за” ново управление без ГЕРБ, като останалите 50%. 21% искат партията на Бойко Борисов да продължи да управлява, а останалите 29% нямат мнение.

Според “Медиана” ГЕРБ е първа политическа сила, следвана от БСП, партията на Слави Трифонов, ДПС, коалицията на Мая Манолова и “Демократична България”. Над прага от 4% все още се задържат от ВМРО, а точно 4% е възможният резултат на НФСБ-Воля.

Румен Радев изпреварва по рейтинг премиера Бойко Борисов – одобрението на държавния глава е 52% спрямо 31% за премиера.

Tagged

1 thought on “Десет дни преди изборите едва 18% гласуват доверие на ”Борисов 3”. Кабинетът стабилно държи оценка ”Среден” 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *