Дадоха бившия здравен министър Кирил Ананиев на Кьовеши заради голяма измама

България отблизо
Антикорупционният фонд сезира европейския прокурор Лаура Кьовеши за злоупотреби в родното Министерство на здравеопазването. В сигнала се посочва, че МЗ е раздало дефектни китайски маски и лекарства срещу COVID-19 на медици.

Става дума за нарушения на министър Кирил Ананиев от кабинета на ГЕРБ, който управляваше МЗ в началото на пандемията от COVID-19 у нас. Ананиев е сключил договор с Китай за доставка на лекарствени продукти, лични предпазни средства и медицинска апаратура. Смята се обаче, че договорът е бил неизгоден, а маските и лекарствата – компрометирани.

 

“Казусът е от особена важност – става дума за това дали българските власти са направили  всичко необходимо да защитят здравето на българските граждани и медици на първа линия. Имаме причини да се съмняваме, че това е така и се надяваме на решение на Европейската прокуратура, което да помогне такива нарушения да не се допускат в бъдеще“ заявява Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

 

Фондът сезира Кьовеши заради бездействията на българските власти. Сигналът е препратен от Софийската градска прокуратура още в средата на август и отива в ръцете на специализираната прокуратура. До момента няма информация да са предприети каквито и да било действия.

 

За злоупотребите в МЗ съобщи и служебният министър д-р Стойчо Кацаров. Той също изпрати сигнал до прокуратурата за нарушенията от страна на Ананиев. Кацаров съобщи още, че държавното обвинение е предало сигнала му на Европейската прокуратура, защото казусът е от компетентността на брюкселската институция.

Случаят е от компетентността на Европейската прокуратура, тъй като платените по проблемните договори суми представляват европейско финансиране. Освен финансовите интереси на Съюза, застрашено или накърнено е било и здравето на европейски граждани – медици и пациенти.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *