ГЕРБ удариха лошо Кирил Петков за сделката с газа и го обвиниха в…премълчаване на истината

България отблизо

Ако е вярно, е добра новина. Казвам „ако е вярно“, защото свикнахме премиерът Кирил Петков да има доста фриволно отношение към истината. Това заяви в кулоарите на Народното събрание депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

По думите му, обаче, остават много неясноти. „Нищо не е ясно от това, което чухме до момента, освен една клетва от страна на премиера, че газът е по-евтин, но ние се съмняваме.

 

В действителност газът от САЩ може да е по-евтин. Това е въпрос на търговски преговори. Надяваме се да са защитили по-ниска цена от руската и този договор да е дългосрочен“, коментира Добрев.

Той допълни, че няма подробности и относно цената, на която България ще закупува втечнен природен газ от Щатите.

„Трябва да имаме подробности. Дали става въпрос за един танкер, или за 20. На нас ни трябват 20 танкера на година, за да задоволим нуждите на България. Ако тази ниска цена е за 1 танкер, то не сме направили кой знае какво. Руската цена е 70 евро на мегават/час от следващия месец.

Тоест, този танкер на по-ниска или на по-висока цена е? Тази цена променя ли се във времето, защото знаете, че формулата с „Газпром“ търпи промяна всеки месец и е свързана със спотовите пазари и с петролните деривати“, посочи още народният представител.

Много силно се съмнявам, че е договорен газ за цяла година.

По-скоро е измиване на очите с някое танкерче, а може и да няма цял танкер, усъмни се Добрев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *