Владимир Путин предупреди Запада: Няма да ви дадем Белорусия!

България отблизо

Руският президент Владимир Путин заяви в прав текст по централната и най-гледана телевизия, че на процесите в Белорусия се опитват да повлияят отвън, от чужбина.

Според държавния глава, това може да се дължи на определени чужди политически интереси. Той заяви това в голямо интервю, фрагмент от който беше показан от телевизионния канал Русия 1.

Въпреки явната намеса във вътрешните работи на Белорусия, засега не е необходимо да се използват руски сили в тази братска нам република, заяви в интервюто Владимир Путин. Минск също е съгласен с това, добави той.

Обаче, по молба на новоизбрания президент на Белорусия Александър Лукашенко, Русия сформира резерв от служители на правоохранителните органи, но той все още няма да бъде използван, съобщи държавният глава на Руската федерация.

„Ние се договорихме, че този резерв няма да бъде използван, докато ситуацията не излезе от контрол, докато екстремистките елементи, прикривайки се зад политически лозунги, не преминат определените от закона граници и не започнат грабежи, палежи и други противозаконни деяния“, отбеляза Владимир Путин.

„Според мен, продължи Путин, ние се държим много по-сдържано и неутрално по отношение на събитията в Белорусия, отколкото много други страни, европейски и американски“, заяви държавният глава.

Както отбеляза Путин, Русия има изключително тясно сътрудничество и много родствени връзки с Белорусия.

„Ние изхождаме от предположението, че всички съществуващи проблеми, които се случват днес в Белорусия, ще бъдат решавани мирно и ако някъде има нарушения от страна на никого – било от правителствени органи, правоприлагащи органи, или от тези, които участват в протестните акции…ако действията на която и да било от посочените групи или на отделни хора излязат извън обхвата на действащия закон, тогава законът ще реагира съответно. Законът трябва да третира всички еднакво “, добави той.

Според руския президент, правоохранителните органи на Белорусия „се държат с достатъчно сдържано“.

„Като цяло ситуацията сега започва да се изравнява и се надявам, че всички проблеми, които разбира се че ги има, иначе хората не биха излезли на улицата, това е абсолютно очевидно… Надяваме се, че проблемите ще бъдат решавани в рамките на конституционното поле, в рамките на закона и с мирни средства “, добави той.

Както подчерта руският лидер, Русия не е безразлична към случващото се в Белорусия.

„Това е много близка, може би, най-близката до нас страна. И етнически най-близка, и в езиков план, като и в културен, в духовен план, и какъвто още се сетите. Имаме десетки, може би стотици хиляди, ако не милиони преки родствени и семейни връзки. Имаме изключително близко коопериране и сътрудничество в индустрията “, закова Владимир Путин като по този начин намекна, че Русия никога не изоставя своите. Да не говорим вече за такива близки родственици като народа на Белорусия. 

Нещо повече. Днес президентът Александър Лукашенко заяви, че по договореност с руския президент Владимир Путин, ще бъде рефинансиран един милиард долара от дълга, който Минск има пред Москва.

„Тоест, ние ще задържим този милиард долара у дома, след като се споразумяхме с руския президент. И това ще бъде добро укрепване на нашата национална валута и националната ни икономика“, добави Лукашенко.

Така, и с думи, и с действия, и ситуативно, руският президент предупреди Запада. Свалете ръцете от Белорусия, защото иначе ще се наложи ние да ги свалим по трудния начин.

Автор Иво Македонски

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *