Владимир Путин извънредно: Украйна никога не е имала своя държавност, тя е изцяло създадена от Русия!

Свят

„Украйна не е съседна наша страна, а е неотделима част от нашата история, там са нашите близки и приятели.

„Скъпи приятели, тема на моето изказване са извънредните събития в Украйна. Това е важно за нас и за Русия. Обръщам се към руснаците в Украйна“.

Така Президентът на Русия Владимир Путин започна своето извънредно обръщение към руснаците.

За да обясним действията на Русия и целите, които си поставяме, трябва да кажа няколко важни думи: Съвременна Украйна бе създадена изцяло от Русия. Сталин присъедини СССР и й даде някои земи, по-рано принадлежали на Румъния и Полша. През 1954 г- Хрушчов също й подари допълнителни земи. Така се сформира територията на съвременната Украйна“, заяви президентът на Русия.

„Различни националистически движения в Украйна си приписват „завоюването на независимост“. Разпадът на историческа Русия, обединена в СССР, тежи на тяхната съвест”, коментира Путин.

„Нашият народ призна геополитическата реалност, станала след разпада на СССР. Още от момента на обявяване на независимост на Украйна, Русия винаги й е помагала. По експертни оценки обемите на ежегодните кредити, които Русия е давала на Украйна от 1991 до 2013 г. е в размер на 250 милиарда долара. 100 милиарда долара е дала Русия по други линии на Украйна от 1991 г. насам”, каза още той.

Руският президент подчерта, че Русия помага и на всички бивши съветски републики.

Новите независими държави трябваше да се откажат от исканията си за членства в различни организации зад граница, посочи президентът и добави: „И въпреки това Русия винаги е сътрудничила с Украйна и е уважавала нейния интерес”.

„Така в 2011 г. двустранните ни връзки бяха в размер на 50 милиарда долара – много повече отколкото търговията й с ЕС преди пандемията. Вместо партньорство, Украйна започна да проявява безцеремонен характер. В Киев се опитаха дори да използват диалога с Русия като шантаж към Запада. С това украинските власти започнаха да трупат позитиви за себе си с абсолютно отрицание на всичко руско. Национализмът взе ръст, и украинците забравиха колко много им е помагала Русия”, продължи той.

Според Путин още през 1991 г. Украйна е започнала да следва чужди политически интереси, които са започнали да стават интереси на управляващите, но не и на обикновения народ. „Интересите се състояха в това да оказват услуги на геополитическите врагове на Русия, вместо да правят живота на хората по-добър. Започна борба с различни олигархически кланове, корупцията придоби особен характер – тя разяде украинското правителство. Именно тя доведе до преврат през 2014 г.“, допълни Путин.

„Стана ясно, че САЩ е превеждала по банкови сметки над 1 милион долара дневно на участници в протестите. Майданът не върна демокрацията в Украйна, а напротив – доведе ситуацията там до тупик. Украйна е в остра криза – през 2019 г. почти 6 милиона украинци – около 15% от цялото население, са били принудени да търсят хляб извън пределите на страната. През 2020 г. в условията на пандемията над 6000 лекари са напуснали страната, за да работят в чужбина”, каза още Путин.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *