Боян Чуков предупреди какво ще стане на фронта и издаде кой лъже във войната на нерви

България отблизо

„Поне засега не виждам някакви особени основания за война между Русия и Украйна. Освен ако украинската армия не посегне върху населението на Донбас.“ Това каза пред БНР международният анализатор Боян Чуков.

„Напрежение в Донбас е имало винаги след 2014 година. При най-скромните цифри досега има убити 10 000 човека и 50 000 са ранените. Тоест, върви си „вял геноцид“ над това население и него го разстрелва точно украинската армия, която не спазва Минските споразумения.

Миналата година през април – май имаше отново струпвания на руски войски около украинската граница. Тогава никой не каза, че Русия ще напада.

 

Тогава също имаше среща през лятото между Байдън и Путин. Тогава те се разбраха, дори ако си спомняте, Байдън звънеше редовно на Путин, и то по негова инициатива. Обаче когато те получиха писмено какви са условията на Русия за преформатиране на глобалната сигурност, тогава някъде от ноември месец започна една яростна кампания в медиите за това, че Русия е агресор.

В Америка беше сформиран т.нар. „тайгър тийм“ – експерти от службите и отбраната, които започнаха да адаптират американската стратегия при вече новите условия на Русия.

От другата страна Путин също има изготвен план. И започва едно надхитряне между САЩ и Русия“, каза още Чуков.

Чуков изтъкна обаче, че вече не може да се говори само, че САЩ е категоричният безспорен лидер на света, хегемон.

„Сега вече светът не е 90- те години. В анализите тук трябва да включим и Китай, който много ясно показва, че стои зад Руската федерация.

А пък Великобритания заема водеща роля в конфликта в Украйна. Но конфликтът в Украйна е само едно малко квадратче в проблема между САЩ и Русия.

Последните дни сценарият ужасно много прилича на това, което се случи през август 2008 година в Грузия. Тогава се евакуират от един град децата и жените, това което наблюдаваме на територията на Украйна сега.

Сега Русия взема абсолютно всички мерки, за да няма човешки жертви. Путин каза неотдавна, че ако украинската армия посегне върху населението на Донбас, тогава е свършено с украинската държавност. И украинците много ясно разбират какво иска да им каже с това Путин“, поясни още Чуков.

По думите му миналата година стокообменът между Русия и Украйна се е увеличил с 22 на сто, а в законодателствата на някои области на Украйна, които са по границата с Русия и Беларус, законодателството позволява да имат двойно гражданство.

Според Чуков предложението на Руската Дума към Путин да бъде призната независимостта на Донецката и Луганската републики – това е жълт картон за Киев и даване на още един лост за управление на конфликта в Украйна.

Боян Чуков отново обаче подчерта, че ситуацията като цяло трябва да се разглежда и от гледна точка на това, че Русия и Китай са партньори, които имат обща стратегия и общ противник в лицето на САЩ.
„Те – Русия и Китай, има много общи цели и интереси, затова ситуацията на САЩ е доста тежка“, посочи Чуков.

Tagged

1 thought on “Боян Чуков предупреди какво ще стане на фронта и издаде кой лъже във войната на нерви

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *