Борисов: Можете ли да сравните Асен Василев с мен? Киро не го броим въобще!

България отблизо

ГЕРБ няма да подкрепя властта по какъвто и да е начин след ареста на Борисов, в последствие обявен от съда за незаконен. В това бе категоричен на пресконференция лидерът на ГЕРБ.

„Преди ареста по всички важни теми. След ареста – без да си замине Кирил Петков не могат да говорят по никаква тема с нас“, категоричен бе на въпрос на News.bg Борисов.

„Ние с корумпирани хора не искаме да говорим. Преди арестите можеше да се говори. Сега – докато не го видя навън, няма разговор. Те са пагубни всеки ден докато стоят. Какво – да ги подкрепяме да стоят ли? Такова свободно падане, каквото имат сега… Той (премиерът Петков) стана за посмешище“, остър бе той. „Българите трябва да разберат – след това оправяне няма да има поне 10 години. И да не чакат да дойде някой – няма такъв, който да се справи в тази ситуация вече.

„Можеш ли да сравниш Асен Василев с мен? Киро въобще не го броим… За каквото и да е. Можеш ли да сравниш Томислав Дончев с когото и да е от ПП“, възмутен от кадровия потенциал на новата власт е Борисов. Отново обаче бе категоричен в това, че от партията му няма да внесат вот на недоверие срещу кабинета „Петков“, защото трябвало „да се сринат“ сами.

Основната на пресконференцията бе подписания меморандум за сътрудничество в сферата на енергетиката между правителството и Gemcorp.

„Това, което Кирил Петков нарече писмо за намерение за Gemcorp се оказа меморандум. На офшорни компании беше дадена цялата енергетика на България. Ядрена енергия, централно отопление, Маришкия басейн – всичко това на две офшорки. Заробват Българи, в сферата на енергетиката, докато я има. Милиарди ще минават през офшорки“, посочи експремиерът. „Разбирате ли за каква далавера става дума? За милиарди. Заробване на България.“

И ГЕРБ направили много глупости, но новите били тъпи и упорити

Няма кой да оправи държавата след тяхното управление

От ГЕРБ са изискали въпросния меморандум, който са получили в днешния ден от енергийното министерство. Там се виждало, че това не било само писмо за намерения, а фактически обвързвало развитието на българската енергетика с въпросните офшорни компании. Не било и вярно, че Gemcorp прекратила контактите си с Русия, като през 2019 година бил подписан договор за сътрудничество е една от водещите финансови институции там „Сбербанк“ на стойност 5 милиарда, а през 2020 компанията предложила да изпрати на Гана ваксини „Спутник“, каза на свой ред депутатът от ГЕРБ Десислава Трифонова. „Ако това е само една паметна бележка, защо тогава има клаузи за арбитраж в Париж?“, попита тя.

„Това е споразумение, а не някакво писмо за намерение. Няма да можем да мръднем, без да питаме тези офшорки“, добави на свой ред енергийното острие на ексуправляващите Делян Добрев.

„Става дума за контрол на обществени активи. Ако се зачетем повече, виждаме, че става дума и за съфинансиране от страна на държавата“, каза вторият човек в ГЕРБ.

Томислав Дончев. И попита – на какъв принцип са били избрани компаниите и защо е нямало прозрачна процедура и обществена поръчка.

Все още обаче имало възможност меморандума да бъде анулиран без неустойки, като от ГЕРБ призовават правителството да направи незабавно това.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *