Борисов към Кирил Петков: Абе, сине майчин, ти не можеш да управляваш като мен! Защо даваш пари на хората?

България отблизо
Искаме и ние да се преборим за 5-10 секунди за вашите новини, които преливат от възторженост. Събрахме се с колегите, за да разгледаме бюджета за 2022 г.

С тези думи започна извънреден брифинг в централата на ГЕРБ. Борисовата партия била изключително притеснена от заложеното в Бюджет 2022 г., който окончателно бе приет вчера. В партийната централа заедно с бившия премиер Бойко Борисов бяха още бившият финансов министър Кирил Ананиев, Томислав Дончев и Делян Добрев.

 

Оказва се, че Бойко Борисов е крайно огорчен от медийното отразяване на управляващите и липсата на внимение, с което обикновено е свикнал. Затова много пъти се обърна към медиите, техните зрители и слушатели и заяви, че всичко се отразява с възторг, но той бил длъжен да предупреждава. И заяви – едва ли всичко казано на пресконференцията ще влезе в новините.

 

„Това е първото правителство на България, което няма приета управленска програма и стратегически цели. Управляващите, които са носители на промяната, показаха, че правят промяна и по отношение на бюджетното планиране. Снощи на сайта на Министерството на финансите бе качен бюджета за 2022 г., но той отговаря на разходите и приходните политики, които ще бъдат реализирани през второто тримесечие на 2022 г. Очакваме, че месец юни ще представят актуализация, в която ще реализират политиките и целите, които би трябвало да бъдат включени в управленската програма, която предстои да се одобри и подготви от партньорите в коалицията. Нямам спомен да се прави бюджета по този начин, като изключим 97-ма година, когато бе голямата криза. Тогава бюджетът се правеше всеки месец. Не бих искал да се връщаме към тази практика“, посочи пред медиите Кирил Ананиев.

 

Той прогнозира, че дефицитът ще се повиши до 6%, а няма да е 4.1%, както е предвидено.

 

„Много ни притеснява фактът, че дългът, който е се тегли през 2022 г. е 7.3 млрд лева. В следващите години от 3-годишния период се предвижда всяка една да се тегли дълг от 9 млрд. и 100 млн. лева. Това са опасни тенденции. За да се обслужва дълга, това ще стане или чрез по-високи данъци, или влизане в дългова спирала, която ще се отрази лошо върху желанието ни да влезем в еврозоната“, допълни още Ананиев.

 

“Наливат масло в огъня на инфлацията”, отсече Делян Добрев.

 

“Понеже с изключение на Киро всички са млади хора и трудно се ориентират, длъжен съм да предупредя – когато се усетите и разберете за какво става въпрос след тези възторжени тържества, ще осъзнаете, че сте стигнали до 50 млрд. дълг. Длъжен съм да предупредя, че ще платим горчиво за това, което сторихме. Съобразявам се с избора на хората, но съм длъжен да предупредя. Вече милиарди се трупат в дългове. На тези млади момчета ще им кажа: В Нова ТВ на 27 октомври 2021 г. премиерът Петков казва “Докато не спрем кражбите, не трябва да пипаме данъците, трябва правилният капацитет да е на най-ключовите позиции. Ако спрем кражбата на тези 8 млрд. лева, то ще има пари за всичко”.

Ноември и декември минават, те работят и снощи той заявява: “Аз лично си мисля, че трябва да се фокусираме върху важните въпроси като например когато са се крали по 4 млрд. лева. Абе, сине мачин, за 2 месеца 4 млрд. ви изчезнаха от сметките. Вие 4 милиарда ли откраднахте? Това ли искате да ни кажете? Мисля, че и тези 8 милиарда са лъжа. Като ви видят бюджета – няма и един лев повече от събрани приходи, с изключение на инфлацията. Ако са се крали 8 млрд., а дефицитът ти е 4-5 милиарда, вкарай ги вътре и накрая всичко ще е на 0. Защо вземаш нови дългове?“, посочи Борисов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *