Борисов изби рибата. Не искал Янев да му е началник! Ето с кои ще прави коалиция, ама те не знаят

България отблизо

Тези резултати от изборите би трябвало да накарат всички, както ние сме се смирили, да се смирят и те. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Стара Загора. 

„Виждате взривове в Киев, най-личното нещо, което е направил Путин през мандата си, е моста над Крим. Войната е все по-жестока и все по-страшна. Нуждаем се от правителство и парламент, затова предложих неутрални хора“, допълни Борисов.

 

„Ясно е, че ние не се харесваме“, призна лидерът на ГЕРБ.

„С голямо уважение се отнасяме към Възраждане, и много по-лесно би се работило с тях, защото са сериозни хора. Проблемът там е идеологически, защото няма на какво да стъпим“, каза още Борисов.

Сред основните различия Борисов посочи, че от Възраждане настояват за излизане от НАТО и Европейския съюз, да не се влиза в еврозоната и да не се подпомага Украйна.

„Български възход и Стефан Янев са се заявили, но ние без „Възраждане“ не можем да направим правителство“, категоричен е Борисов. „Ние не предлагаме коалиция, защото е невъзможно“, заяви Борисов и даде пример как ДПС са предлагали за Ф-16, за еврозоната и Северна Македония. „Така по такива политики можем да намерим единомислие и да прекараме държавата през кризата. Плана за възстановяване, законите, 5-6 неща, които с лекота тези партии биха ги подписали“, допълни лидерът на ГЕРБ.

„Ако имаме точки по политиките – диверсификации, газ, борба с корупция, съдебна реформа, да видим на другите нещата и ще кажем как ще изпълняваме. Ако Радев иска, може служебният кабинет да участва, да носи отговорност. Това са хипотези. Първо трябва да имаме написано върху какво ще гласуват депутатите„, обясни Борисов.

Според него „машините са пипани 100%“.

„Аз се надявам ЦИК днес да ме опровергае и да разреши на компютърните специалисти от всяка партия да отидат и да видят какво става със софтуера, когато имаш код. Нека отворят и да погледнат, за да нямаме тези съмнения. 70 000 да отидат до урните само и само за да натиснат копчето: „Не“… 70 000!“.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че контактната група начело с президента Росен Плевнелиев и Соломон Паси е готова да седне на масата за разговори с Промяната.

„Грешката на всички е, че отново почват да  говорят предизборно. А изборите са състезание. Което като свърши и народът се произнесе, партиите трябва да намерят начин да управляват. Ако се произведат нови избори, какво? Пак същото ще се получи. Само че народът ще бъде много зле. Затова ние им казваме – поставете си условията на тази контактна група и през нея да преговаряме. Аз в ГЕРБ дори не мога да намеря хора, които да преговарят. Защото ги мразят. Делян Добрев ми казва – ще си отрежа ръката, ако трябва да отида да преговарям. Но контактната група ще преговаря с тях по точки“, каза той.

Борисов се пошегува, че се е отказал да бъде депутат, за да може да го арестуват отново.

„Да ме арестуват, защото това е най-важното в програмата на ПП“, заяви той.

Той показа нагледно и „друга опорка на Промяната, която е рухнала“.

Борисов обясни кои са основните причини за инфлацията и спада на БВП.

„Ето, прочетете кога е била България по-добре – при ГЕРБ или при Промяната? Когато фактите говорят, и те си мълчат. Затова е най-добре да спрат предизборното говорене. Защо не питате – днеска теглите 200 милиона? На 4% лихва. Защо? Асен Василев доведе да не ни вярват. Да не струваме нищо! А вие, госпожо, ме питате за депутатството. Питайте ме защо тръгваме надолу“, коментира той.

Запитан дали е вярна тезата, че „правителството минава през „Български възход“, той отговори: „Аз съм работил в коалиции. Но разликата между първия, третия, четвъртия беше 100 депутата. Как малка партия, избрана с гласове по-малко от разликата между нас и ПП, как Стефан Янев ще дойде и иска от големите партии подкрепа за политики? Колкото и да не ни харесва, ПП, ГЕРБ, ДБ, ДПС, Стефан Янев – различни политики, с които да минем зимата“.

Борисов разкри, че ще дадат на съд Осман Октай, който заяви пред Сашо Диков, че ГЕРБ са предлагали 10 млн. за подкрепата на „Български възход“.

„Ти ми цитираш Осман Октай и аз ти отговарям, че този човек е за съд. И това не е вярно. Пак казвам – с „Възраждане“ по-лесно би се работило. Но нито те биха отстъпили от техните позиции – Еврозона, ЕС, НАТО…“, обърна се той към журналист.

Той коментира и българската следа във взривяването на Кримския мост. 

„България е в изолация. Изглежда грозна отвън, нестабилна, заради нещата, които правим всички политици. Що се касае до българска следа, имам лош привкус, защото при атентата на папата се говореше за българска следа, а после самият папа ми каза, че няма такова нещо. Този камион се е движел през камара държави, маса време. Ясно е, че не е натоварен с взривове тук. Важно е да не е вътре в страната.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *