Борисов: Ако ви въведем вечерен час какво ще правите? Българите живеят в оазис и пак мрънкат! А иде нов щам и тогава ще стане лошо

България отблизо

Премиерът Бойко Борисов изненадващо се появи на брифинга на НОЩ. На него бяха обявени резултатите от битката с К-19. „От 8 до 10 часа водихме диалог във формата на спор“, това заяви премиерът.

„Оптимизмът, който има във всички нас на базата на днешните показатели, много рязко докторите го опровергават. Новият щам се разви със страшна сила в редица страни. Дали сме си като дата 31 януари. Компромисът, който можем да направим, е единствено образованието“, категоричен бе Борисов, но поясни, че учениците ще се върнат на ротационен принцип.

„Прави впечатление, че в ресторантьорския бизнес има близо 30 хиляди души, а едва 6 300 са подали заявления за подпомагане. Рискът е огромен при този нов щам и още повече, че ген. Мутафчийски говори за нов фактор при този щам.

До 31 януари ще наблюдаваме ситуацията. Проблем е, ако едновременно с разхлабване на учениците, заведенията и фитнесите и т.н. може да има и леко повишаване на заболелите.

За радост коледните и новогодишните празници не повишиха заболеваемостта. Така е ситуацията и с детските градини, яслите и началните ученици. Ние засега сме като оазис. Представете си да има локдаун и при нас като в други страни – да има вечерен час, какъвто не е въвеждан от Втората световна война“, каза Борисов.

„Спорът за разхлабване на мерките е голям, защото удължаването им и след 31 януари, означава още близо 100 милиона лева допълнителни помощи, които се дават за неработещ бизнес“, поясни Борисов, който поясни, че ще настоява само за отпускане на мерките за учениците. Премиерът поясни, че след 10 дни ще се прецени какво може да се отвори и какво не.

„Аз дойдох много по-оптимистично настроен днес. Трябва да знаете, че вечер в 23 часа ми се дава пълната справка за ситуацията с коронавируса у нас. Това, което Кунчев, Мутафчийски и Балтов ми казаха… притеснително е. Даже се изпокарах с министрите за тези мерки“, призна Борисов и допълни:

Имаме една седмица за анализ. Ще чуя и колегите от чужбина какво ще кажат. „Тези жестоки мерки към психиката на хората в Европа – я само си представете, че кажем „От днес има вечерен час в България. 18 часа да сте по домовете си!“…това е притеснително“, каза Борисов.

„Ако имаше човек в света, който може да отговори на тези въпроси за разпространението на коронавируса, нямаше редица държави хаотично и панически да въвеждат локдауни.

Ние българите ги оставихме на Коледа и на Нова година да празнуват и да се чувстват добре. Какво ще се случи следващият месец в Европа, в България… ще го наблюдаваме“, допълни премиерът.

Борисов коментира и заплахите от страна на ресторантьорите, че ще отворят дори и да нямат право: „Това е и тяхно право. Ние нямаме окончателно решение, защото ще наблюдаваме ситуацията до 31 януари“.

„Мен ме глобиха два пъти досега. Когато съм на въздух и навън спазвам дистанция и заради това не нося маска. По тая логика трябваше да глобят половината държава за какво ли не“, отговори премиерът на въпрос защо не носи маски по време на посещенията си из страната.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *