Бимбалов размаза Борисов. Разкри какъв е Планът за възстановяване и чии джобове ще напълни

България отблизо
От дни дискутираме онзи митичен План за възстановяване, който стоеше вчера под формата на папки пред Негово Бивше Премиерство. Някои по-мъдри и упорити от мен хора се постараха да го прочетат в детайли. И се ужасиха.

Аз пък още миналата година писах, че знам какъв ще е. Извинете за нескромността, но цитирам себе си – пост от ноември 2020:

 

Дами и господа,

Отдавна чакам Стратегията за Похарчване на милиардите евро от Фонда за Възстановяване.

ДНЕС ТЯ Е ТУК!

Вицепремиерът Томислав Дончев не е спал от доста време, за да разпише този солиден документ, на който би завидял всеки калкулатор по света. Дори Екселът би се напъхал смутено в кошчето на компютъра.

Знам, че ще ви е трудно да осмислите всички изчисления, затова си позволих да дам разяснения по някои от основните параметри на тази амбициозна програма за усвояване на свежи европейски пари през следващите няколко години.

Желая ви приятно четене.

И така:

712 млн. лв. ще се дадат за модернизация на образователните институции

– Моля, не си представяйте едни високотехнологични кабинети, роботи или нещо подобно. Суперкомпютърът ще е един, на една нива в ТехПарка. „Модернизацията“ на образователните институции ще представлява луксозно саниране на сгради, може и някоя друга химическа тоалетна, ама от скъпите.

650 млн. лв. – за изграждане на образователна STEM среда (за наука, технологии, инженерство и математика), което включва създаването на 1680 кабинета в толкова училища за STEM обучение в страната, както и закупуване на устройства за учители и ученици.

– Тази поръчка вече е направена, остава да се пусне фактурата и да се плаща, така че няма какво да обясняваме. Давайте надолу, за едни 650 млн няма да правим проблеми, нали?

70 млн. лв. ще отидат за изграждане на центрове за личностно развитие.
– Разбира се. Може да се използват опразнените от кризата малки фризьорски салони. Ще се наричат Салони за Развитие и могат да бъдат централно управлявани от Института за Дясна Политика, ръководен от доказания специалист по всичко г-н Георги Харизанов.
410 млн. лв. – за програма за ускоряване на икономическото възстановяване и 490 млн. лв. за развитие на индустриалните паркове и подобряване на инфраструктурната им свързаност.

– Това е свързано със строежа на Суперкомпютъра. Ще се направят основите му, отводнителната му система и малък подземен Суперпаркинг. На сутерена ще има Суперлафка, съблекални, тоалетна и изповедалня (понеже Доналд Туск ще идва на откриването).

3 млрд. лв. – за повишаване на енергийната ефективност в сградния фонд

– Санирането не е достатъчно. Прозорците на сградите ще бъдат зазидани, за да не се губи топлината. Освен това във всеки апартамент ще се постави камина, с което рязко ще се подобри посещението на Дядо Коледа при българските деца.

511 млн. лв. отиват за дигитална трансформация на Електроенергийния системен оператор.

– Това са много малко пари, разбира се. Затова са само за изработка на сайт, който да анонсира началото на промяната на този оператор.

848 млн. лв. – за подобряване и модернизация на хидромелиоративната инфраструктура в страната – системите за напояване.и отводняване.

– Това е само за тия ниви, които нямат наклон. За останалите земеделци – както винаги могат да се възползват от тази помощ и за закупуване на нови бентлита.
102 млн. лв отиват за дигитално земеделие.

– Електронната игра ще е безплатна и ще върви и на стари операционни системи, за да може всички да я пробват. Нивата са лесни, превърта се относително бързо. Затова ще се търсят още пари за нова версия, следващата година.
38 млн. лв – за опазване на зоните от Натура 2000.

– Сумата е за първоначална вноска по договор с охранителна фирма Делта Гард, които ще пазят зоните от Натура 2000 от журналисти и екоактивисти.

806 млн. лв. за „широкомащабно разгръщане“ на цифровата инфраструктура.
– Да, най-накрая невероятните български магистрали ще бъдат пресъздадени в уникална компютърна игра. Така за пръв път шофирането по тях ще бъде напълно безопасно.
267,7 млн. лв. – за дигитализация на железопътния транспорт.

– Това е наистина революционно. Познатата лелка от гарата, която повтаря влак и перон, ще бъде сменена от дигитално генериран глас.

150 млн. лв – всеки лист хартия в държавната администрация да бъде сведен до машинно четим формат.

– Наистина прогресивно решение. Когато ходиш до стая 5, гише 2, за да получиш един код, с който да отидеш до стая 3, гише 2, а после да се върнеш в стая 5, гише 1, няма да се налага да носиш лист хартия. Ще ги обикаляш с кюаркод на телефона си.

168,9 млн. лв. ще бъдат инвестирани в системи за противодействие на корупцията.
– Тази сума е предвидена да бъде изтеглена кеш, в банкноти по 500 евро. Заради този проект ще трябва да инвестираме и в малко по-голямо нощно шкафче на г-н Борисов.
607,1 млн. лв. отиват за модернизация на държавните и общински лечебни заведения.

– Това означава много по-луксозни бюра и дивани в директорските кабинети, както и поставяне на 40 инчови телевизори в стаите, в които срещу левче всеки пациент ще може да гледа Нова ТВ и Канал 3. Пик ТВ ще бъде безплатна.
И НА ФИНАЛА:

33,6 млн. лв. за подобряване на психиатричната помощ у нас

– Това съм готов да се обзаложа, че няма да стигне.

 

Facebook, Радослав Бимбалов

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *