Бизнесът вдига червен картон на кабинета за решения за цената на тока, започва масови протести срещу Петков

България отблизо

Първи май наближава, а няма никаква готовност за изпълнение на поетите ангажименти към бизнеса от страна на премиера Кирил Петков и кабинета. Бизнесът в цялата страна не знае какво му предстои след 14 дни! Няма време, а очевидно няма и готовност от страна на правителството да изпълни поетите ангажименти! Това пишат четирите работодателски организации АИКБ, КРИБ, БСК, БТПП в отворено писмо до премиера, министъра на икономиката и министърът на енергетиката разпратено и до медиите.

Те припомнят поетите ангажименти на срещата на 14 март: удължаване на механизма за компенсации до края на април 2022 г. с повишен таван от 300 лв./MWh; разработване на механизъм за гарантиране на дългосрочно предлагане на електроенергия на достъпни цени за 633-те хиляди потребители на свободния пазар, който да заработи от 1 май 2022 г.

Освен това е заявено, че в работна група ще бъдат поканени представители на организациите на бизнеса – нещо, което не е станало до този момент. В същото време, прогнозираното спадане на цените не се наблюдава.

Затова четирите работодателски организации – АИКБ, КРИБ, БСК, БТПП – незабавно искат от Министерския съвет:

  • Удължаване на съществуващия механизъм за компенсация на бизнеса с референтна цена 185,59 лв./MWh и таван от 300 лв./MWh докато не се намери работещо решение за стабилизиране на пазара, одобрено от работодателите. Настояваме МС да вземе това решение още на следващото си заседание!
  • Разработване на механизъм за гарантиране на дългосрочното предлагане на електроенергия за 633-те хиляди потребители на свободния пазар на достъпни цени, съгласуван и одобрен от работодателите.

Направихме всичко необходимо в дух на партньорство и сътрудничество да разрешим натрупаните проблеми. Представяхме Ви работещи модели от различни страни от ЕС – Франция, Испания, Италия, Румъния. Бизнесът не може повече да чака! Нестабилните котировки на енергоносителите ще ни затворят, а който оцелее, ще повиши неимоверно цените!

Тенденциозно ли убивате българската икономика, питат работодателите и предупреждават, че ако не се вземат незабавни мерки, то от началото на месец май излизат на национален протест с искане за оставката на цялото правителство.

Припомняме, че и президентът Румен Радев предупреди преди десет дни, че правителството няма никаква готовност за реакция след падането на мораториума над цените на тока и водата, макар и тази мярка да засягаше битовите потребители.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *