Барикади и постове с картечници в Москва, бойци на „Вагнер“ стигнаха Липецка област

България отблизо Свят

В Москва, в Московска и Воронежска области бе въведен режим на контратерористична операция. Военни и полицаи разполагат картечници в югозападния край на руската столица, стана ясно от снимки, публикувани от вестник „Ведомости“.

Кадрите показват, че военни и полицейски части са се събрали на позицията, където магистралата М4 достига до Москва. По тази магистрала се движат бунтуващите се наемници от „Вагнер“.

Същевременно в социалните мрежи се появиха снимки и видеа на колони с военна техника на частната военна компания „Вагнер“. По последна информация бойците на Пригожин вече са преминали през град Елец в Липецка област и са на по-малко от 400 км от Москва.

Президентът Владимир Путин пък е подписал закон, който позволява арест до 30 дни за нарушаване на режима на контратерористичната операция. Висшето ръководство на Русия е в Москва, на работните си места, съобщиха от Кремъл, опровергавайки появилата се по-рано в социалните мрежи информация, че държавният глава, премиерът Михаил Мишустин и заместник-председател на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев са напуснали руската столица.

В телефонен разговор Путин е информирал турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за ситуацията в Русия, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

„По инициатива на турската страна руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган. Руският държавен глава информира за ситуацията в страната във връзка с опита за въоръжен метеж“, допълват от администрацията на Путин.

Според пресслужбата на руския президент Ердоган е изразил подкрепата си за руското ръководство на фона на събитията.

Ръководителят на „Вагнер“ Евгений Пригожин се разбунтува срещу висшето руско военно ръководство и обяви днес, че е влязъл в руския град Ростов на Дон и контролира там редица руски военни обекти. Пригожин обвини руските сили, че са обстрелвали негови бойци в Украйна, при което е имало много жертви сред редиците на „Вагнер“. Той призова и руския министър на отбраната и началника на руския генерален щаб да дойдат в Ростов на Дон за разговори с него.

Малко след изявленията на Пригожин руският президент Владимир Путин направи обръщение към нацията, в което каза, че случващото се е удар с нож в гърба на държавата и народа на Русия и обеща да накаже сурово метежниците.

Източник: dnes.dir.bg

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *