Антоанета Христова заподозря Кирил Петков и Асен Василев в заговор с президента

България отблизо

Кирил Петков посочи, че коалиция с ГЕРБ и ДПС към момента не е възможна, но не изключва провеждане на разговори с тях при промяна в позициите и отношенията между партиите. Кои са козовете на ексминистрите в служебния кабинет Кирил Петков и Асен Василев?

„Този нов проект се опитва да обере негативите от неслучилото се правителство на протестните партии. То не е случи, защото беше постлано да има взаимоотношения, които са агресивни и противопоставящи се. При такъв тип отношения е трудно да очакваме, че тези хора ще намерят допирателни“, заяви политологът проф. Антоанета Христова в студиото на „България сутрин“ по Bulgaria On Air.

Тя подчерта, че чрез лица, които са усмихнати и добронамерени, се опитват „инженерите на проекта“ да компенсират грешката и да дадат една точка на събиране, която може да произведе правителство.

„Резултатът от целия този проект се допуска да произведе по-висока степен на избирателна активност и да подпомогне избора на президента Радев“, категорична е проф. Христова.

„Тази промяна ще се изразява във вземане на социалдемократически позиции от новата формация. Видяхме, че българският политически живот се люшна много силно към национал-популизъм. Започна да се търси по-силно националната държава“, заяви политологът Теодора Йовчева пред Bulgaria ON AIR.

„Има доста голям интерес към проекта от чужбина. Има и неяснота точно какво ще се случва, какви са политиките, които този проект ще преследва, и най-вече как ще се отрази на „Демократична България“, обясни преподавателят в Калифорнийския университет Христофор Караджов.

Той изтъкна, че е скептичен по отношение на това почтеността да бъде единствен критерий, тъй като нещата могат да станат проблематични.

„Почтеността е нещо много важно, но по-важна е законността в политиката. Точно Кирил Петков не е спазвал много пъти законността в държавата. Хора, които за законност не биха могли да бъдат модел, говорят за почтеността“, посочи проф. Христова. И добави, че всъщност проблемът е в избирателите. А голяма част от тях ще се насочат в посоката на Петков, тъй като са разочаровани и нямат избор.

Йовчева уточни, че е много различен профилът, в който искат да бъдат видени.

„Видяхме ги в изпълнителната власт – като експерти, финансисти, икономисти. Ако влязат в парламента, от тях ще се изискват не експертни качества, а политически“, коментира политологът.

Джо Байдън не стои зад проекта на Василев и Петков, смята Караджов.

„Със сигурност те двамата са доста добре поставени в очите на американската администрация. Ползват се с някакво добро име. Не съм оптимист, че една фигура може да направи промяна в държава като България. Промяната е там, където всички участват“, каза още преподавателят.

Проф. Христова пък прогнозира, че хората, които ще гласуват за Петков и Василев, ще бъдат разочарованите от ДБ, част от гласоподавателите на Манолова и ИТН. Тя не изключи и възможността „Продължаваме промяната“ да отнеме от гласовете и на БСП.

„Много е възможно този проект да се окаже мост между ДБ и БСП и да улесни преговорите“, допусна Йовчева.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *