Алибегов: Бакшишът трябва да бъде легализиран, клиентите да се задължат да дават по 10 процента на сервитьора и на нас!

България отблизо

Когато държавата наложи законово всички, които влизат в заведеният, да дават 10%  бакшиш, нещата ще потръгнат и ще има по-голяма възможност за печалби.  Това коментира Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, по БТВ.

„В България НАП приема бакшиша като кражба. Вие плащате с карта в заведение 60 лева – доволен сте от обслужващия персонал и искате да оставите 10 лева. Ние ви издаваме фискален бон за вашата консумация за 50 лева, а от устройството, по което вие плащате, излиза бележка за 60 лева. Тези 10 лева НАП ги смята за нереализиран оборот и кражба от фиска, а заведението да бъде запечатано за 30 дни“, уточни той.

Алибегов добави, че инспектори на агенцията имат право да проверяват и наличния оборот на всеки сервитьор.

Ако сервитьорът има 500 лева оборот по наличност в касовия терминал, а в джоба му установят 560 лева. Тогава заведението може да бъде глобено до 2000 лева“, посочи председателят на  Българската асоциация на заведенията.

Според него легализирането на оставянето на бакшиш е нещо хубаво, но той трябва да бъде необлагаем.

Никой не бива да си позволява да взема данъци върху бакшиша.

Той е вид благодарност. Той е подарък за заведението, нещо като дарение.

Има българи, които се стискат да дадат бакшиш.

Ако той се

Tagged

1 thought on “Алибегов: Бакшишът трябва да бъде легализиран, клиентите да се задължат да дават по 10 процента на сервитьора и на нас!

  1. ВИЖТЕ какво му се иска на ЦИГАНИНА да му плащаме 10 % даваме парите на сервитьора а той ги дава на АЛИБЕГОВ…………….ами като не му харесва МАРШ от България ……………….синът ми ходи в САЩ като студент …..там бакшишите се събират в края на вечерта и се разпределят между всички по равно намиращи се на смяна на работното си место и никъде не пиши за задължителен бакшиш! Ако е задължителен той трябва да се регистририра към НАП като приход и да се облага с данък !!!!!!!!!!!!!!!!!!! смисълът на бакшиша е съвсем друг ……………………и той е : ДА се поблагодари на сервитьора за доброто обслужване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *