Адвокат хвърли бомба в ефир: Част от банкнотите от шкафчето на Борисов са истински

България отблизо

„Доказано истински са две от петте снимани банкноти от 500 евро, за които се предполага, че са от нощното шкафче на бившия премиер Борисов“. С такова становище излезе Антикорупционният фонд.

Според Андрей Янкулов – адвокат от фонда, заключението е базирано на постановление на прокурор от СГП по друга преписка. „В нея се разказва част от фактическата обстановка по разследването с предмет въпросните вещи, за които се предполага, че са снимани в шкафчето на бившия премиер. Когато са отправени запитвания до банките на страните, емитирали въпросните банкноти, от Германия е отговорено, че номерата съответстват на банкноти, емитирани от тяхната централна банка. Издадени са през 2007 и 2009 г., но нямат повече информация за пътя им. До момента публично оповестяваната информация беше, че от друга държава били отговорили, че такава банкнота не съществува. Главният прокурор не говореше конкретно за държава, докато Борисов спомена Франция. Това навежда на мисълта, че той или има повече информация, отколкото би трябвало, или пък налучква. Имаме скрийншотове от конкретното постановление“, заяви той. И допълни, че според справката на БНБ серийните номера на всички банкноти са истински.

„Те са емитирани от Франция, Германия, Австрия и Испания. На база на това прокуратурата тръгва да установява пътя на банкнотите. Странно как изведнъж се оказва, че информацията на БНБ и полученото от Франция, си противоречат. Начинът на водене на досъдебното производство повдига повече въпроси, отколкото дава отговори“, смята адвокатът.

 

По думите му в публичното пространство е останало впечатлението, че банкнотите не са истински. „Прокуратурата очевидно разполага с тази информация назад във времето. Какво е сторила с нея в хода на това разследване, не знаем.
Разследването се води с предмет използване на евентуално подправяне на технически записи за заблуда на орган на съдебната власт и използване на специални технически средства за негласно събиране на средства. Записът е правен с мобилен телефон, а той не е специално техническо средство. Това навежда на мисълта, че още от образуването на това производство основната му цел не е да се изяснява дали евентуално се касае за корупционно поведение и неясно наличие на големи средства във владение на бившия премиер“, посочи Янкулов.
Антикорупционният фонд има информация, че са установени серийни номера и на златните кюлчета, което е докладвано и на прокуратурата.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *