Докато текат спорове за ваксината, Каракачанов скоростно подписва договор за 50 млн. за бойни машини без търг

България отблизо
Скоропостижно, без конкурс и без контрол военният министър Красимир Каракачанов или друг представител на Министерството на отбраната подписва утре договор за поредната порция модернизация на армията. Става дума за покупка на нови бронирани машини на стойност 50 милиона лева, които ще бъдат предоставени на Силите за специални операции.

Договорът ще бъде сключен на тъмно и без обществена поръчка заради вратичка в закона, която позволява пряко договаряне, ако става дума за националната сигурност. МО публикува едва на 1 декември техническите спецификации на различните видове бронирани бойни машини, за които се предполагаше, че преговаря с потенциални изпълнители. Не е ясно дали от министерството са поискали оферти и от други компании, за да има някаква състезателност в процедурата, тъй като тя се провежда в пълна секретност, пише Фрагнюз.

 

От месеци се знае, че фирмата, с която се преговаря, е една. Това е самоковската фирма „Самарм“, която е съвместна собственост на „Самел-90“ и „Интернешънъл Арморд Груп БГ“. В прессъобщението на министерството пише, че договорът ще бъде подписан с „българската фирма „САМЕЛ-90“ АД, информират от “OFF News”.

 

Фирмата бе посетена от премиера Бойко Борисов на 21 ноември. Тя бе сцена на поредната инспекция, предавана на живо във Facebook. Борисов обяви във Facebook:

„Правителството ще осигури на нашите Специални части допълнително въоръжение, техника и оборудване, които ще допринесат за успешното изпълнение на техните задачи. Даваме и възможност за участие на предприятия от българската отбранителна промишленост в производството, обслужването и ремонта на придобитото въоръжение и техника. Едно от тези предприятия е „Самел-90“ в Самоков, което изнася продукция в Бахрейн, Египет, Саудитска Арабия, както и дори за китайската армия”.

 

До днес Министерството на отбраната не бе съобщило официално с коя компания се водят преговори.

 

За да стане възможна покупката без обществена поръчка, на 19 ноември Министерският съвет одобри доклад на министъра на отбраната за определяне на наличието на основен интерес, свързан със сигурността на страната, който трябва да бъде защитен при сключване на договор за обществена поръчка в случаите по чл. 149, ал. 1, т. 2 от Закона за обществените поръчки при реализация на инвестиционен проект „Повишаване на мобилността и защитата на личния състав от Силите за специални операции“.

 

Целта на избраната процедура по пряко договаряне е да се избегне протакане на процеса и обжалвания от загубили участници.

 

ФрогНюз припомня, че такива опасения се появиха и при “биенето на камбаната” за водната криза в Бургас. За схемата с извънредното положение алармираха от редица страни. Именно това позволява пропускането на частта с обществените поръчки и директното възлагане, за да се избегнат забавяния. Но и контрол.

Вижте какво още  купи Каракачанов преди месец. Прочетете ТУК

Tagged

1 thought on “Докато текат спорове за ваксината, Каракачанов скоростно подписва договор за 50 млн. за бойни машини без търг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *