ГЕРБ атакува мораториума в Конституционния съд! Ще си правим всякакви назначения, все още управляваме, някакви си депутати нямат право да ни се бъркат!

България отблизо

Днес сутринта ГЕРБ внася в Конституционния съд искане за тълкувателно решение от съда и едновременно с това и за обявяване за противоконституционен мораториума, който Народното събрание прие.

 

Вчера на среща с министри премиерът Борисов заяви: „Президентът Радев, садейки поредното дърво, каза правителството да работи. Ние се надявахме по-рано да ни остържат, а той иска да работим. В същото време малките партии ни наложиха противоконституционно мораториум и ние сега не можем да работим. Не само ние, но и цялата администрация. В същото време тече задкулисие, сговаряне“.

 

Припомняме, че в четвъртък след два часа скандали  парламентът прие  със 151 гласа мораториум върху действията на правителството в оставка на Бойко Борисов. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС не участва в гласуването, а останалите 151 депутати от всички други партии гласуваха със „за“.

Мораториумът върху действията на Министерския съвет и министерствата включва възлагане на концесии, даване на разрешения за проучвания за подземни богатства, поемане на дългове, промени в ръководствата на дружества и болници, разпоредителни сделки с имущество и назначения в държавната администрация.

Обсъждането на решението не мина без препирни между БСП и останалите партии, но и с ГЕРБ.
Депутатът Тома Биков от ГЕРБ-СДС обяви, че мораториумът е противоконституционен.

Според председателя на социалистите (които предложиха подобен проект) Корнелия Нинова останалите партии са забавили мораториума в спор „Кой да води бащина дружина“. Именно заради това се е стигнало до назначения на второто ниво на властта в сектори като енергетика, земеделие и здравеопазване.

Конкурсът за назначенията на директори на Българския енергиен холдинг е приключил в края на март по законова процедура, подкрепена от БСП, заяви министърът в оставка Теменужка Петкова.

„Ще питаме Конституционния съд допустимо ли е с решение Народното събрание да отнема и да ограничава правомощия на Министерския съвет и други държавни органи, които изпълняват функция съгласно българската Конституция и българските закони. Считаме, че вече има такава съдебна практика, но вероятно на юристите в Народното събрание от партиите на промяната отново тя трябва да им се напомни“, заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ.

Вицепремиерът и външен министър в оставка Екатерина Захариева коментира, че наложеният мораториум е противоконституционен.

„Спират се назначенията на всеки един държавен служител независимо на какво ниво – КС, президентството, съдебната система. За три дни това събрание прие няколко противоконституционни решения“, заяви тя.

„Когато заявяваш, че си символ на промяната ти трябва да спазваш Конституцията, която има пряко действие. Трябва да даваш най-малкото пример с това. Има-няма за три дни мнозинството в това Народно събрание прие не по-малко от три противоконституционни решения“, каза още Захариева.

Tagged

1 thought on “ГЕРБ атакува мораториума в Конституционния съд! Ще си правим всякакви назначения, все още управляваме, някакви си депутати нямат право да ни се бъркат!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *