Става страшно! Руски кораби обкръжават Одеса

Свят

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна потвърди информацията за движението на руски кораби към Одеса. Това са съобщили за Укринформ източници от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, коментирайки съобщения в медиите.

По-специално, според Naval News, сателитни снимки показват кораби на руския флот, които се приближават до украинския бряг. Сателитно изображение Sentinel 2, направено в 11:47 местно време на 15 март, показва най-малко 14 кораба.

Предварителният им анализ ни позволява да разграничим три групи: две се състоят от военни кораби, а другата се състои от няколко десантни кораба. Северната група вероятно се води от влекач или миночистач. Зад него има два десантни кораба от клас Ropucha, друг буксир и миночистач Ropucha, отбелязва Naval News.

Втората група очевидно е съставена от по-малки военни кораби като ракетни корвети. Южната група се ръководи от разрушителя „Москва“ от клас „Слава“. Тя вероятно включва още два десантни кораба от клас „Алигатор“ и десантния кораб от клас „Иван Грен“ „Пьотр Моргунов“. Има и по-малък военен кораб, вероятно ракетна корвета от клас „Буян-М“.

Флагманът на руския Черноморски флот ракетният разрушител „Москва“ 2 дена преди началото на руската спецоперация в Украйна проведе бойни стрелби, по време на които порази повече от 50 морски и въздушни цели на вероятен противник.

Очевидно десантните кораби са тръгнали директно от първоначалните си позиции близо до кримския бряг. Въпреки че руски военни кораби са плавали близо до Одеса и преди, този път изглежда, че това е десант, пише Naval News, като отбелязва, че възможността за кацане на брега се е обсъждала дълго време и има надеждни доказателства, че е била планирана.

Анализаторите се опитват да анализират изображенията в търсене на други кораби.

Изданието припомня, че на 14 март руски конвой влезе в във военното пристанище на Бердянск, от другата страна на украинското крайбрежие, и „тази акция в Азовско море и успехът на Русия на сушата след това не бяха отблъснати“. Сега обаче ситуацията е различна – в Одеса всеки десант ще се изправи срещу сериозна съпротива, пише Naval News.

Според изданието 19. FortyFive разрушителят Проект 1164 „Москва“ – клас „Слава“ ще подпомогне десанта на руски морски пехотинци в Одеса. Преди това в социалните мрежи се появиха видеозаписи, на които се виждат руски десантни кораби в близост до брега.

Наблюдателите смятат, че разрушителят „Москва“ ще осигури артилерийски огън по позициите на украинските военни по време на десанта и ще координира действията си с подразделения, които се намират северно от Одеса.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *