Слави: ИТН държи в ръце бъдещето правителство, но не само от нас зависи дали ще го има

България отблизо

„Има такъв народ“ ще подкрепи правителство с мандата на „Продължаваме Промяната“. Това заяви пред БНР лидерът на ИТН Слави Трифонов.

 

„На България ѝ е необходимо правителство, което е различно от управлявалото в последните 12 години. Трябва да се премахне, да се тръгне в съвсем друга посока от това, което представляваше правителството на ГЕРБ и управлението, което ни се демонстрираше и на което бяхме подвластни 12 години“, посочи той. И подчерта, че преговорите ще се случват „пред очите на хората“.

„За да бъдат изпълнявани целите, човек не трябва да бъде краен, а да е готов на компромиси. Ние сме си поставили цел да има правителство, което да се справи с кризите, предстоящи за всички ни – и енергийна, и здравна, и икономическа. Редовно правителство, излъчено от парламента и подкрепено от широк спектър от депутати, трябва да ни помогне да излезем от всички тези кризи. Компромисът е потребен и той ще бъде направен“, увери Трифонов.

Лидерът на ИТН беше категоричен, че няма да приема всичко безрезервно, но ще бъде смирен и ще направи всичко възможно да има правителство.

 

„Сега има нови цели и нови препятствия. Ако се втренчиш в това, което се е случило, едва ли ще може да се реализира правителство. В това е смисълът да си смирен и да направиш компромис“, добави той. По думите му в коалиционните преговори трябва ясно да се разпишат ангажиментите и компромисите, които поема всяка от партиите в евентуалния бъдещ кабинет.

Трифонов коментира и слабия резултат на партията на изборите за 47-о Народно събрание:

„Една част от хората, които имаха надежда, че ще се състави правителство с наш мандат, бяха разочаровани и това вероятно са хората, които не са гласували за нас. Затова в момента сме длъжни да направим всичко възможно, за да има правителство, но не по някакви политически цели, аз съм практичен човек“, посочи той и подчерта, че не се е включил в политиката, за да става политик, а за да свърши някаква работа, която да е от полза за всички.

Прогнозата на Слави Трифонов за съставяне на правителство с мандата на ПП е, че ще бъдат положени усилия, за да го има, но няма никаква гаранция, че ще се случи.

„Правителството трябва да има подкрепа. Тя трябва да е от страна на всички политически партии, които го подкрепят. Няма какво да се правят на луди и да имат два типа интереси. Когато се създаде такъв тип коалиция, основният интерес трябва да бъде за по-голямото, за другото трябва да се правят компромиси. Ако „Демократична България“ и БСП не са в състояние да правят такъв тип компромиси, то коалиция няма да се получи. Надявам се да бъдат мъдри“, заяви още той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *