Скандал! Сравниха Бойко Рашков с Байдън! Вижте по какво си приличали

България отблизо

Парламентът прие процедурните правила за предлагане на кандидати и избор на председател на КПКОНПИ. 136 депутати гласуваха „за“ проекта на решение, други 36 бяха „против“, въздържали се нямаше.

Въпреки че имаше предложение срокът за внасяне на номинациите да бъде съкратен на пет дни, депутатите запазиха досегашното изискване това да става до 14 дни от приемането на правилата. Този срок започва да тече от днес, номинациите се правят от народни представители.

Дебатът по проекта на правилата продължи няколко часа и предизвика спорове в пленарната зала.

Още в началото на заседанието Александър Нестеров от ДПС поиска точката да отпадне от дневния ред. Той се аргументира с това, че няма логика да се приемат правила за избор на председател преди приемането на нов антикорупционен закон. И допълни:

„Ще ви повярвам, че тези процедурни правила не са гласени за един човек, защото със закона, който сте внесли, за противодействие на корупцията предстои да бъде създадена комисия за противодействие на корупцията, където, доколкото разбирам от вашите лидери, ще бъде назначен Бойко Рашков. Или поне това е условието да има коалиция. Да, ще пропуснем и факта, че цялата държава се тресе. Броят на кризите ги направихте двуцифрено число. Хората нямат какво да ядат“.

От ДПС предложиха председателят на КПКОНПИ да предоставя удостоверение за психическа годност, уверение, че предложеното лице не е под разследване на самата комисия и че няма навършени 65 години.

Маноил Манев от ГЕРБ добави още изисквания:

„Декларация за това, че кандидатът никога не е бил подлаган на процедура по отнемане на допуск до класифицирана информация“.

Депутатът от БСП Емил Георгиев отговори така:

„Що се отнася до длъжността, че до 65 г. някой може да кандидатства някъде, а да ви припомня ли на каква възраст е президентът на Съединените щати?“.

„Примерът с президентите на САЩ и Италия аз разбирам само по един начин – след като получите подкрепата да изберете Бойко Рашков, вие ще предложите предсрочни президентски избори, за да го изберете и за президент“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Наложи се на няколко пъти временно изпълняващият длъжността председател на парламента Мирослав Иванов да приканва депутатите да коментират само процедурните правила, а не конкретни имена за председател на антикорупционната комисия.

Михал Камбарев от „Продължаваме промяната“ каза, че няма нужда от политически коментари.

„Всяко обсъждане на кандидатури е извън темата, всяко изгубено време е неуважение към българските граждани“, заяви той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *