Румяна Коларова с остра атака срещу служебния кабинет и президента. Били вредни

България отблизо

За разлика от някои мои колеги мисля, че като титуляр на служебния кабинет президентът наистина носи пълната отговорност за случващото се  в държавата. Но сбърканият подход към ролята и задачите на служебния кабинет, го поставя в изключително нелепа ситуация, заяви Румяна Коларова по повод срещата на Радев с ръководството на „Лукойл“ и падналите след това цени на бензина.

Президентът  е въвлечен в контакти, които не са му на нивото. Защото не е работа на държавния глава да прави подобни срещи и да води подобни преговори. Всъщност държавния глава няма и капацитета да го прави. Това е една от многото причини, поради които мисля, че служебните правителства са не само неуместна, но и изключително вредна институция за българската политика. Те внасят допълнителен управленски стрес в една критична ситуация, когато парламентарното мнозинство е загубило способността си да взима решения.

Служебният кабинет е излишен, каза политоложката, която беше част от кабинета на Орешарски.

В една кризисна ситуация се търси по-скоро приемственост и стабилност. Не случайна структурата на служебния кабинет повтаря структурата на кабинета в оставка. Ако има политическа криза, последното нещо, което е нужно, е да я задълбочаваш като въвеждаш неопитни хора и нови приоритети. Сигурно Радев ще каже, че половината му министри са били и в предишните му кабинети. Но този вид приемственост по-скоро има пагубен ефект, защото второто и третото правителство създадоха ситуация на свободно падане в сферата на управлението. Те се оказаха безсилни и безпомощни пред най-належащите въпроси като актуализацията на бюджета, Плана за възстановяване и развитие и цената на енергоизточниците.

– Какъв би бил по-добрият вариант?
– Правителство в оставка да продължи да управлява, без да се стига до служебно правителство. Ако миналата година управляваше Борисов в оставка, то волята на протестните партии да формират правителство щеше да бъде изключително силна и те щяха да формират кабинет ако не след първите, то със сигурност след вторите избори. Сега има пак хора, които гледат с надежда към пето служебно правителство на Радев, но слава Богу има и такива, които смятат, че не трябва да се допуска президентът да управлява още три месеца. Но миналата година всички гледаха на президента като на месия.

– Четвърти служебен кабинет за пет години. Повечето партии би трябвало да са видели вредата, за която споменахте, и да са се опарили от служебните правителства. Ще се събере ли мнозинство в новия парламент тази институция да бъде закрита?
– Не искам да коментирам теми, които са от компетентността на конституционалистите, но мисля, че за премахването на институцията служебен кабинет е необходимо Велико народно събрание. Макар да е изключително трудно, крайно време е да се свика ВНС, защото има няколко неща, които според мен са нелепи в българската Конституция и се нуждаят от промяна. Освен служебния кабинет, трябва да се премахне и институцията „вицепрезидент“. Но за мен най-голямата и важна промяна, която би гарантирала много по-висока парламентарна ефективност и по-добър баланс между парламента и изпълнителната власт, е намаляването на броя на депутатите и създаването на втора камара, която да бъде избирана по регионален принцип. 80 депутати в тази втора камара и 160 народни представители в камарата на представителите. Това би било едно много добро решение, което ще даде тласък на децентрализацията, която е много необходима в България, но преди всичко ще ограничи доминиращата роля на българския министър-председател. Защото е видно, че няма български премиер, който да не доминира над парламента по един или по друг начин. Дори безпомощният в много отношения Кирил Петков имаше гарантирано господство над парламентарното мнозинство.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *