Румен Христов: Правителство няма да има, защото децата на комунистите и хората на Виденов тайно държат властта

България отблизо

Върхушката, срещу която се вдигнаха хората на 10 януари все още има лостове за влияние, най-вече с децата си, внуците си, роднините, обслужващите, които са били около тях. Трудно бих могъл да посоча син олигарх, всички олигарси в България са с червен произход. Това каза Румен Христов, председател на СДС и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ – СДС.

„Ние не можем да съберем 121 мандата в едната страна на залата, за да може да излъчим редовно правителство, още по-малко да постигнем 2/3 мнозинство в пленарна зала и да променим Конституцията“, каза той. Политикът посочи, че ГЕРБ – СДС нямат против съдебната реформа, но искат задълбочена, цялостна реформа, а не такава свързана с един или друг представител на съдебната власт.

 

Христов каза, че не знае разделянето на КОМПИ на две по какъв начин ще подобри борбата с корупцията.

„ДСБ отстояват тезата, че прокуратурата трябва да бъде част от изпълнителната власт. Аз смятам, че това е грешка. Прокуратурата като част от съдебната система по сегашната Конституция трябва да си остане там. Ако една силна изпълнителна власт със силна фигура на министър – председател назначава главния прокурор и отговаря за него, тогава ще имаме изкривяване на демокрацията. Не е добре независимата съдебна власт, макар и в лицето на прокуратурата, да бъде предпочинена на изпълнителната власт“, посочи Румен Христов.

Той каза, че е скептичен по отношение на формиране на правителство с третия мандат. Христов е на мнение, че вървим към избори и това е ясно от много време.

За съдбата на Маришкия басейн той каза, че ако България ще губи по 3 млрд. – 3,5 млрд. евро годишно, за да получим 6 или 6,5 млрд. евро по Плана за възстановяване и устойчивост е по-добре да не обричаме на риск икономиката и да не затваряме един доходоносен в настоящия момент бизнес.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *