Румен Радев: Досега от ГЕРБ ме обвиняваха защо не правя консултации. Сега пък защо правя! Не се ли сещат защо?

България отблизо

Не лансирам идея за провеждане на избори в два дни. Това каза президентът Румен Радев по време на среща с ръководството на Централната избирателна комисия във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот, предаде Агенция „Фокус“.

„Основната цел на тези консултации е гражданите да се убедят, че всички държавни власти и изборна администрация търсят най-добрите решения, така че да бъде защитено тяхното здраве, право на глас и да имат доверие в изборния процес“, подчерта Радев.

„Заявих много ясно, че към мен постъпват идеи и предложения за гласуване в два дни. Естествено е да споделя тази идея с кметовете, върху които ще легне тази отговорност. Това не е моя идея. Знам какво би означавало това, но нека се обсъди, защото има хора, които мислят по този начин. Нека се види и кметовете да кажат какви огромни проблеми има ако се тръгне по този вариант. Не лансира президентът такава идея“, каза Радев.

 

Трябва да бъде предоставен комплект лични предпазни средства на всеки гражданин, който отиде да гласув, заяви президентът.

„Целта на тези консултации е в няколко направления. На първо място да запазим здравето на хората и, които гласуват, и които ще бъдат във всички комисии. Да гарантираме конституционното право на глас на всички българи в страната и в чужбина. Да гарантираме надеждност на машинното гласуване по закон. Затова вече се работи активно. Има различни вариант и предложения. Постъпват предложения от различни организации“, обясни Радев.

„По запазването на здравето на хората, които работят в секциите, ще бъде добър знак ако хората в секциите знаят, че ще получат маски от определен клас, както и в различни държави. Ще има ясни инструкции – зависи от здравния протокол, на колко време да се проветрява, какви да са помещенията. Трябва да се направи максималното. Също така за хората, които идват да гласуват, ще бъде добър знак на всеки българин, който реши и трябва да иде да гласува, трябва да му бъде предоставен някакъв комплект лични предпазни средства. Това ще покаже, че държавата има отношение към своите граждани и ще повиши доверието в изборния процес“, изказа позиция президентът.

 

С всяка промяна на закона отговорностите, с които се натоварва ЦИК, непрекъснато растат, аз дори наложих вето на последните промени, заяви държавният глава.

 

„По отношение гарантиране на правото на всеки българин на глас за карантинираните, знаете, че и здравните власти обсъждат заедно с изпълнителната власт да има различни варианти. Изказа се едно становище от Обществения съвет към ЦИК, че няма нужда от законови промени. Може във вашите правила, които вие разписвате за изборите да бъде регламентирано гласуването с мобилни избирателни кутии и съответно секционноизбирателни комисии“, обърна се Радев към ръководството на ЦИК.

„Също така има предложение за по-голяма продължителност на изборния ден. Поставя се много сериозно въпросът за времеви коридори за възрастни хора. Проблемът в логистиката е и транспортът. Досега членовете на ЦИК после возят материали в общи автобуси. Ако се разпишат някакви други правила от здравните власти, тук вече е въпрос на логистично осигуряване и то сериозно“, добави президентът.

„Въпрос, който се поставя, е гласуване по пощата за нашите сънародници зад граница. Това е сериозен въпрос, но искам да чуя вашето мнение има ли готовност и какви са особеностите. Сигурен съм, че изследвате чуждия опит. В Румъния стана гласуването по пощата. Гласувалите по пощата от чужбина румънци са много повече, отколкото гласували в откритите секции в чужбина“, каза още той.

„С всяка промяна на закона отговорностите, с които се натоварва ЦИК, непрекъснато растат. Аз дори наложих вето на последните промени, на това, което стана промяна от октомври месец. Вие осигурявате купуването или наемането на машините. Това сериозно право и отговорност ви се вмени в един много закъснял срок, мога да кажа“, каза Радев.

 

Консултациите при президента Румен Радев във връзка с предстоящите избори за парламентарния вот продължават. Той вече проведе срещи с представители на Националния оперативен щаб, здравни експерти, Националното сдружение на общините и с обществената комисия към ЦИК, днес държавният глава покани в президентството и членовете на самата ЦИК.

Румен Радев даде старт на поредица от консултации, за да бъдат изяснени всички детайли около провеждането на парламентарните избори, които на този етап са насрочени за 28 март, но предстои в края на месеца държавният глава да издаде указ с окончателната дата на провеждането им.

От ГЕРБ вече заявиха, че за дата на вота предпочитат да остане именно 28 март.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *