Радев нанесе тежък удар на партиите и се закани на политиците. Вижте какво направи от Брюксел и кого уцели по болното място! /ВИДЕО/

България отблизо

Когато погледнем към правителството на Габровски, то има много добри експерти и важни приоритети, но липсва политическата физиономия и политическата отговорност. Хората не искат посредници, а ясна политическа отговорност.

Това заяви президентът Румен Радев. По думите му от ГЕРБ са „заложили на амнезията след 12 години управление, нещо което няма да е печелившо пред българския народ“.

Радев заяви също, че няма еднолична президентска власт, има политическа неспособност да се състави правителство.

Той наложи и вито на промените в Изборния кодекс.

За ветото на промените в ИК президентът коментира, че с този закон на практика се променя машинния вот, „който е добър инструмент срещу контролирания вот и то вече на практика е гласуване с хартиена бюлетина, отпечатана от принтера на машината“. Той допуска, че е възможно и разкриване на вота, например ако само един човек гласува с машина. Според президентът се стеснява  участието в гласуването на българите в чужбина.

Румен Радев не даде конкретен отговор кога ще връчи втория мандат. „Пред българския парламент има изключително важни задачи, трябва да се приемат няколко много важни закона, държа те да бъдат приети“, каза Румен Радев.

По думите му е по-важно да има ясен календар на българския парламент как смятат да движат приоритетите оттук-нататък.

Държавният глава e на посещение в Брюксел, за да участва в редовното заседание на Европейския съвет. Сред темите на дискусиите на европейските лидери се очаква да бъдат справянето с последиците от енергийната и икономическата криза в Европа, войната в Украйна, сигурност и отбрана, Южното съседство, външни работи.

Президентът говори пред български журналисти преди срещата ЕС-АСЕАН.

„Сходството във визиите дава възможност да продължим сътрудничеството по сигурността, борба с климатичните промени. Надявам се днешната среща да даде възможност за задълбочаване на диалога, който беше възпрепятстван от ковид пандемията“, каза той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *