Радев: Докато съм президент, оръжие за Украйна няма да пратим! Не ми пука, че сто души ми искат оставката!

България отблизо

„Съпротивата срещу борбата с корупцията в България е огромна. Няма кой друг да свърши нашата работа вместо нас. Трябват ефективни закони срещу корупцията. Тази борба не трябва да е само предизборно говорене. Следващият парламент да се ангажира с ефективна съдебна реформа, за да не влизат повече българи в списъка „Магнитски“. Това каза в първи коментар президентът Румен Радев след като в петък американското финансово министерство включи имената на петима българи в санкционния списък „Магнитски“. 

„Нека да е ясно, че партиите на войната нека спечелят изборите, да съставят правителство  и да поемат отговорност  за решението българската армия да даде оръжие на Украйна. Хора, които не разбират от военно дело правят всичко възможно да ни въвлекат в процесите на ескалация, които те не могат да контролират.

 

Виждаме, че войната вече зацикли във фаза на пълно взаимно изтощение и тя въвлича всички нас. Моята позиция е ясна и аз категорично съм против изпращане на въоръжение от резервите на българската армия в зоната на военните действия“, каза още Радев в отговор на въпрос за неговия импийчмънт. 

България има ясна позиция и категорично осъжда позицията на Кремъл. Но смятам, че този конфликт може да има и мирно решение. Това заяви още президентът.

 

 

„Служебното правителство изпълни решението на 48 НС за военна помощ за Украйна. Но правителството трябва да е ангажирано преди всичко с член 9 от Конституцията, който гарантира сигурността и здравето на българските граждани“, каза Радев.

Що се касае до това решение и призиви за бивши народни представители, нека не забравяме, че те се разминаха с очакванията и надеждите от българите

48-то Народно събрание се разпусна от страх, саботира правосъдната реформа, европейската ни интеграция.

Това НС приеме съдбоносни решения без оценка на риска и не прие предложените от съдебното правителство предложения за модернизацията на армията ни“, каза още държавният глава.

Трябва реална, ефективна борба с корупцията, за да бъдат отпушени процесите в страната. Народното събрание блокира важни закони, свързани с Шенген и Еврозоната. Проверете защо саботираха тези закони – дали не е заради корист и лобизъм.

България е суверенна държава и никой не може да ни поставя искания и ние няма да приемем никакви искания. Това е силен политически сигнал и го приемаме като помощ от стратегически сътрудник.

Вие как мислите? Ще повлияят разкритията на „Магнитски“ и трябва ние да си вършим работата, а не някой отвън да ни ги посочва. Трябва да се ангажираме сами с проблемите си и тогава ще се оправят нещата“, посочи още държавният глава

 

Tagged

1 thought on “Радев: Докато съм президент, оръжие за Украйна няма да пратим! Не ми пука, че сто души ми искат оставката!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *