Президентът Радев разби Борисов и ГЕРБ: Повече няма да търпим вашите кражби и беззаконието!

България отблизо

„Изключително се радвам, че сме заедно тази вечер и ви благодаря за подкрепата. Въпреки че пет години я усещам при срещите си с хората по всички кътчета на Родината.

Признавам си енергията и зарядът при сформирането на този Инициативен комитет надхвърли далеч очакванията ми. Благодаря ви за топлите и силни думи.

 

Това каза президентът Румен Радев по време на Учредителното събрание на Инициативния комитет, който ще издигне кандидатурата му за президент на предстоящите президентски избори.

Приемам вашата подкрепа като оценка за свършеното до момента в първия ни мандат, като подкрепа за позициите, които заемаме и за посоката“, каза още Румен Радев.

Неуспехът на партиите на промяната да съставят действена демократична алтернатива считам само за етапен провал – обществото ни е зряло за промяната.

„На фона на безпрецедентния срив на доверие в политическата система и институцията, на общата криза на законността, президентството се утвърди като стълб на стабилност и държавност, защото и в най-тежките времена на тотална обсада, на непрекъснати атаки и манипулации, ние с г-жа Йотова не се отклонихме от мисията си да отстояваме държавността и интересите на българите, да бъдем коректив и последна бариера срещу беззаконието и лобизма, да фокусираме общественото внимание върху недъзите на политическата система, да обединяваме около значими каузи, да работим за модернизацията на България, да отстояваме българския национален интерес.

Вярвам, че президентската институция символизира единството на нацията.

Не като ням свидетел на беззаконието, не като гарант на комфорта на облагодетелстването. Единството не е механичен сбор на грабители с ограбени, на лъжци с излъгани. Единението е осъзнато обединение около демократични ценности. Около гражданската воля да се търсят и следват съдбовно значими обществени цели“, каза още Румен Радев.

„Считам, че последните 5 години промениха обществената атмосфера. Антимафиотският консенсус, който се роди на площадите, премина в урните. Няма нормален човек, който да приеме произвола, корупцията и беззаконието“, подчерта още държавният глава.

Инициативен комитет официално издигна Румен Радев за президент, а Илияна Йотова за негово вице а вота на 14 ноември. Това стана на официална церемония в НДК.

ИТН също изпратиха свои представители в Инициативния комитет, който ще издигне Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на вота на 14 ноември. Това са депутатите от 45-ото и 46-ото Народно събрание Станислав Балабанов и Филип Станев.

По-рано през деня стана ясно, че такива ще има и от гражданската платформа „Изправи се.БГ“. Те изпращат трима души – доктор Галина Таваличка, Мими Караколева и Никола Вапцаров.

Трима имат и от БСП. Това са Кристиан Вигенин, Ирена Атанасова и проф. Радослав Гайдарски. Сред публиката обаче бяха и други червени кадри, сред които Дора Янкова, както и кметът на Русе и бивш депутат от БСП Пенчо Милков, проф. Иво Христов, Трифон Панчев, Весела Лечева, Тома Томов, кметицата на Троян Донка Михайлова.

Преди дни от новата коалиция около Кирил Петков и Асен Василев също заявиха, че ще подкрепят Радев за втори мандат, като ще имат двама човека в Инициативния комитет. Кои са те обаче не е ясно.

Иначе от интелектуалците в залата бе историкът проф. Искра Баева, нейната колежка проф. Евгения Калинова, бившият борец Александър Томов, както и актрисата Цветана Манева, Павел Попандов, музикантът Иван Лечев, актьорът Веселин Плачков.

Самият Радев влезе в залата 45 минути по-късно от предварително обявеното. Самото учредително събрание на Инициативният комитет започна с българския химн.

В залата обявиха, че в момента присъстват 188 човека, които издигат кандидатурата на Радев и Йотова за държавен глава и вицепрезидент. Всички те одобриха единодушно издигането на Радев и Йотова.

Попандов поясни, че ако си затворим очите, няма да видим корупцията и пачките в чекмеджетата. Той обаче поясни, че за радост тези с отворени очи са повече. По думите му пък ако си запушим ушите няма да чуем, че някой са мисирки, а материалът е повреден.

Той предложи в ръководството на комитета да бъде включена журналистката Анна Заркова, диригентът Йордан Камджалов, директорът на Психиатричната държавна болница д-р Цветеслава Гълъбова които стават съпредседатели. „Ние зрящите и чуващите сме много повече“, каза Попандов.

Заркова  на свой ред заяви, че веднага е приела поканата. „Реших да стана част от Инициативния комитет в момента, в който получих тази покана, нито секунда не се поколебах“.

В нейната емоционална реч тя посочи, че Радев и Йотова не са се помирили с  мрачната картина, която е описвала в статиите и книгите си, а са се опълчили на нередностите. Заркова припомни подкрепата на Радев към антиправителствените протести и ги определи като смела борба срещу корупцията.

„Той не остана наблюдател. Взе позиция. Казват, че президентът трябва да е обединител – абсолютно е така, но обединението за примирение към неправдите се нарича подчинение, за да не кажа, че се нарича страх, а обединението в борбата срещу неправдите, се нарича смелост.

В последните 5 години имахме един достоен и смел президент, аз искам да имаме такъв президент и в останалите 5.“, заключи Заркова.

Йордан Камджалов определи вторият мандат на Радев и Йотова като заявка за едно по-добро бъдеще за културата у нас. Той заяви, че България има нужда от силна ръка и управлението на президента трябва да продължи за щастлив живот за българите.

„Те спечелиха доверието на българския народ и не го предадоха нито за миг“, заяви доктор Цветеслава Гълъбова. Тя определи президентската двойка като гарант за нормализиране на политиката у нас.

„Да си пожелаем в България повече никога последователи да не попадат на водачески позиции. Трябват лидери, а не последователи. Трябва ни държавник, за да има държава. Единственият е г-н Румен Радев.“, обърна се към президента и членовете на ИК актьорът Веселин Плачков.

По думите на Никола Вапцаров от ИБГНИ Радев и Йотова олицетворяват всичко това, което трябва да е президентската институция. Той заяви, че те са започнали промяната още с избирането си.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *