Политолози видяха края на Борисов. Обаче от Радев зависело…

България отблизо
От вчера има добра новина от ГЕРБ. Те осъзнават, че имат вътрешен проблем. Предлагат- да се забрави това, което е било и да се сключи нов обществен договор, че няма да има корупция и Христо Иванов да е премиер. Това каза по БНТ Даниел Смилов. Той допълни по темата: 

Той има качества, но в парламентарната демокрация е важно мнозинството. Неприемливо е предложението на ГЕРБ, но има напредък.

Трябва да се върви към две посоки- реално прехвърляне на власт от Борисов към други млади хора. Другата линия е те /ГЕРБ/ да кажат, че са сериозни за правосъдна реформа и да заемат позиция за отстраняване на Гешев. Може нещо такова да се направи.

 

В Международните ни партньори очевидно има недоверие към корупцията у нас.

Това, което става е безпрецедентно – има поредица от избори, задават се пети в срок от две години. Това говори за криза. Никой не е предвиждал, че служебните правителства може да се използват толкова често. Това трябва да се помисли дали трябва да остане. Но голямата криза е в партиите. Има невъзможност на определени партии да се реформират и да видят големите си слабости.

 

Президентът може съдържателно да повлияе на политиката. Ако избере БСП означава, че вървим към предсрочни избори. Ако избере БВ, това отворя врати към т. нар. хартиена коалиция плюс БВ. Ако избере ДБ се отворя въпросът за мнозинство между ПП и ДБ. Това са различни сценарии,  от Радев зависи към кой ще се отправим.

Има стратегия да се каже – всички са маскари. Това е недопустимо в една демокрация. Много хора смятат такава политика за неприемлива.

 

Доц. Наталия Киселова допълни: 

В 1991 година идеята е била, че ще има повече от две партии, които да влияят върху политическата система. В момента виждаме партийна система, която е фрагментирана. Има боричкащи се партии, които могат да се сведат до две. Въпросът е дали с или без ГЕРБ. От Радев зависи дали ГЕРБ ще бъде държан вън от изпълнителната власт.

ГЕРБ отделиха БСП от ПП и ДБ, които бяха антигерб блок. Сега се опитват да отделят ПП от ДБ. Задачата пред Радев не е дали ще има избори и как да се отиде на избори без пораженията върху партийната система да са сериозни. Предполагам, че тези въпроси са били обсъждани на срещите с Радев.

 

В този парламент още в изборната нощ ПП казаха, че ще са опозиция. За съжаление обърнахме малко внимание на това, което се предлагаше. В проектопрограмата на ПП сроковете са доста нереалистични, част от промените изискваха конституционна промяна. А това е нещо нереалистично – разделяне на ВСС на два органа.

Затягането на партиите е основната задача пред тях. Държавата ни има спешни въпроси – да започнат интензивно да функционират институциите. 15 органа са с изтичащ или изтекъл мандат. Важно е дали искаме да живеем така, както между 2009 и 2021 г.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *