Партиите пак ни излъгаха жестоко! Вижте с какви машинации се опитват да влязат кандидат-депутатите в парламента

България отблизо

„Аз обявих пред комисията, че ще гласувам против регистрацията на всички кандидати, в чиито подписки има повече от 50 починали хора. Защото това не е нормално. Може да има единични трагични случаи, но такова количество подписи означава, че нещо не е наред при самия начин на събиране на подписите. Това е едно явление, което е в състояние да руши доверието в изборния процес. Не бива да се подиграваме по този начин със закона”, категоричен бе председателят на ЦИК.

“Има случаи, при които партии се явяват на избори и взимат по-малко гласове от тези 2500 подписи, които трябва да представят”, допълни още Томов.

Томов обясни още, че има хора, които фигурират в избирателните списъци по постоянен адрес в България, но всъщност живеят в чужбина. Но понеже списъците се правят по постоянен адрес, който е в страната, ако подадат заявление за гласуване извън страната – те биват отписвани.

“Само че процентът на тези, които подават заявление да гласуват извън страната е сравнително нисък, останалите остават в списъците. Проблемът на законодателя е дали това е уместният начин, по който следва да се правят избирателните списъци”, заяви Томов.

Тази година в избирателните списъци има приблизително 6 661 000 души, а предварителните резултати от преброяването на цялото население е 6 520 000.

“Това означава, че трябва да има около милион и половина души, които не живеят в България, но влизат в избирателните списъци”, каза Томов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *