От последните минути: Пентагонът обяви нова дата за войната Русия-НАТО

България отблизо

Говорителят на Пентагона Джон Кърби не успя да потвърди началото на руската инвазия в Украйна на 16 февруари. Това говори той в интервюто си за Fox News Sunday.

„Не съм в състояние да потвърдя тези доклади“, каза Кърби, коментирайки твърденията, че се очаква руска инвазия в Украйна в сряда, 16 февруари.

В същото време той добави, че САЩ вярват, че „големи военни действия могат да се случат всеки ден“.

По-рано ЦРУ и американските военни издадоха спешно предупреждение към съюзниците от НАТО за руска атака срещу Украйна, която вероятно ще се случи тази сряда, 16 февруари.

Politico, позовавайки се на свои източници, съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън също е казал на съюзниците, че Русия може да нахлуе в Украйна на 16 февруари.

От началото на ноември Русия е съсредоточила над 100 000 войници около Украйна.

На 11 февруари държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Русия може да започне нова инвазия в Украйна всеки момент. В същия ден съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза, че евентуалната руска военна инвазия в Украйна може да започне с въздушни бомбардировки и ракетни удари.

Украйна поиска разяснения от Руската федерация относно военните действия в близост до границите на страната и на територията на временно окупирания Крим.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че Турция е получила откази от източници в Русия и Беларус на изявления за предстояща инвазия в Украйна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *