Орбан предупреди за нещо страшно, което чака ЕС, Лукашенко го потвърди

България отблизо Свят

„Заплахата от нова световна война е съвсем реална и това не е преувеличение“, казва унгарският премиер Виктор Орбан.

В ефира на радио „Кошут“ той заяви, че в Европейския съюз продължават да се водят разговори за изпращане на войски в Украйна и че това крие риск от пряк сблъсък с Русия.

Орбан каза още, че Западът изпраща все по-мощни оръжейни системи в Украйна, за да продължи военните действия срещу Русия, и затова третата световна война вече не е „някакво литературно преувеличение“. „Сега това е реална опасност“, подчерта унгарският премиер.

Той отбеляза, че „европейските лидери вече тихо разговарят за това дали страните от Европейския съюз биха могли да изпратят в Украйна някакви мироопазващи войски“. „Това би било преминаване на червена линия“, предупреди унгарският премиер.

На хоризонта се задава Трета световна с ядрени пожари, това може да се избегне само по пътя на преговорите, каза днес в обръщение към беларуския народ президентът на Беларус Александър Лукашенко, предаде агенция БелТА, цитирана от БТА.

„С усилията на САЩ и техните сателити в най-близката ни страна се разгръща пълномащабна война „до последния украинец“ (цитирам), в резултат на която само в продължение на година загинаха и бяха осакатени около половин милион души и от двете страни. Милиони са бежанци. На хоризонта в резултат на това се задава Трета световна с ядрени пожари“, подчерта Лукашенко.

„Въпросът е един: какво да правим. Пътят е един – преговори. Преговори без предварителни условия“, каза беларуският президент.

„Възползвам се от шансовете си да предложа прекратяване на бойните действия. Обявяване на примирие без право на разселване, прегрупиране на войски и от двете страни, без право на пренасочване на оръжия и боеприпаси, на жива сила и техника“, каза Лукашенко.

„Спрете сега, докато не е започнала ескалация“, каза беларуският президент. Според него преговорите трябва да започнат именно сега.

Разполагането на ядрено оръжие в Беларус не е заплаха и не е шантаж, а възможност да се защити държавата и да се гарантира мир на беларуския народ, подчерта в обръщението си Лукашенко.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *