Новите управници били честни? Вижте разтърсващо разследване за власт, бизнес и много, много пари, които се делят межди четирима  политици! 

България отблизо
Зам.-министър Иван Христанов “изплува” в схема за разкешване на милиарди. От близо месец той се оказа острието на Кирил Петков, във връзка с действия на ГКПП “Капитан Андреево”, довели до невиждан хаос. До този момент нито една служба за сигурност не потвърждава твърденията на Христанов за заплахи и подкупи.

Защо точно точно този зам.-министър на земеделието се е заел да води война на границата, след като БАБХ мина под крилото на премиера? Спекулира ли Христанов с информация за случващото се на браздата, след като депутати от коалицията категорично оспориха думите му, че “държавата си е върнала границата”? Използва ли службите, за да постигне целите си? Защо на този етап премиерът единствено стои зад него? Къде в схемата е финансовият министър Асен Василев? За пари и бизнес ли става дума или за безкористно отдаване в полза на държавния интерес? Отговори на всички тези въпроси може да намерите във разследване на Афера.бг.  В него става дума за взаимовръзки на най-високо ниво, власт, бизнес и много, много пари.

“Новите лица в политиката въобще не са нови. Василев и Лорер се оказват в стабилни финансови обвързаности с няколко предишни правителства. „Промяната“ е само в това, че се изкачиха до първия ешелон.

 

Точно Кирил Петков – министър-председател, Асен Василев – вицепремиер и министър на финансите, и Даниел Лорер – министър на иновациите и растежа, които представиха миналата година „Продължаваме промяната“ като нова партия на политическата сцена, а те самите бяха наречени „новите лица на промяната“, се оказва, че от години са като едно голямо икономическо семейство, което активно е работило и управлявало държавни ресурси. Към тях бихме прибавили още три имена, без които не би се случило това: на Евгени Ангелов – понастоящем председател на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране и паралелно управляващ съдружник във фонда „Силвърлайн Партнърс“, на Иван Христанов – заместник-министър на земеделието, и на Елвин Гури – изпълнителен директор на „Емпауър Кепитъл“.

 

В началото, естествено, е „Харвард“ и желанието за… много пари. „Харвард“ е топлата връзка между Петков, Василев и Ангелов. А изкачването до върховете в държавното управление въобще не се случва отпреди година, а преди повече от 10 години. През това време те са овладели вече ключови финансови институции, създали са търговски дружества и фондове.

 

Кой кой е в схемата по реда на включване в държавното управление?

 

Евгени Ангелов

Пръв с държавен пост от харвардци се урежда Евгени Ангелов. Той е бил заместник-министър на икономиката в първото правителство на Бойко Борисов (2009-2013), след което става съветник на президента Плевнелиев (до 2017). Управляващ съдружник в Silverline Capital и Съдружник в PostScriptum Ventures – важни и значителни по дейност фондове. Понастоящем Ангелов е председател на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране.

 

Фокусът му на работа в държавния сектор е включвал изработване и прилагане на политики в областта на икономиката, инвестициите и иновациите. Ангелов е бил отговорен за надзора на над 50 държавни предприятия и е отговарял за оперативна програма “Конкурентоспособност”, възлизаща на 1.2 млрд. евро. Той е бил Председател на бордовете на Български енергиен холдинг, Национална електрическа компания и София Тех Парк, на който е и инициатор. Паралелно Евгени Ангелов оглавява инвестиционния борд на “Джереми” – фонд на фондовете с ресурс от 350 млн. евро, който осигурява капиталово и дългово финансиране на стартъпи и малки и средни предприятия.

 

Асен Василев

По Харвардска линия Евгени Ангелов, докато е съветник на президента Плевнелиев, ходатайства Асен Василев да бъде назначен за министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков (13 март – 29 май 2013 г.), предшестващо правителството на Орешарски.

Василев отново стъпва на политическата сцена като финансов министър в първото служебно правителство на Стефан Янев. Този пост като вицепремиер оглавява и в момента в правителството на Кирил Петков.

 

Кирил Петков – от индустриална зона „Божурище“, през пробиотици, до премиерския пост

През 2013 г. Кирил Петков е представляващ дружеството „Волаком“ АД. След дълго чакане – на 14 март 2013 година постъпва искане от „Волаком“ АД за издаване на Сертификат клас Б – за инвестиционен проект относно въвеждане в производство на летищни системи за безопасност в държавната зона Божурище – София, собственост на Национална компания индустриални зони (НКИЗ). Сертификатът е готов на 27.05.2013 – точно два дни преди да изтече мандатът на министър Асен Василев.

Цялата процедура е траяла рекордно краткия срок от месец и 28 дни. Обикновено лицензирането отнема между 3 и 6 месеца при изрядни документи.

Тук странното е, че паралелно с подготовката на Сертификата, министър Асен Василев прави промени в Съвета на директорите на НКИЗ, която в случая се явява продавач. Сменени са двама от тримата членове, един от които… Виолета Лорер.

От тук нататък, поне видимо до днешна дата, Кирил Петков е един усмихващ се актьор, представящ шоуто, наречено правителство и промяна.

 

Василев и Ангелов включват и Даниел Лорер – първо чрез жена му Виолета Лорер

Василев е човекът, който привлича още през 2013 г. в служебното правителство на Марин Райков за своя заместничка съпругата на Даниел Лорер – Виолета Лорер.

Г-жа Лорер първо е заместник-министър през 2013 г. в министерството, оглавявано от Василев.  После се връща във финансовото министерство по време на кабинета „Стефан Янев“, а след приемането на редовния кабинет на Кирил Петков, Василев я назначи за шеф на кабинета си.

 

Преди да влезе в държавното управление Даниел Лорер е между основателите и управляващ партньор на „Брайт Кап Венчърс“ – фонд за рискови инвестиции в технологични компании. Занимава се с оценка на нови компании и контрол на изпълнението на бизнес планове. Фондът инвестира предимно в български технологични компании, заедно с американски и европейски фондове като Bain Capital, Statkraft Ventures, Osage Partners, Crosslink, E-Ventures, Baseline Ventures.

Напуска управлението им през септември 2021 г., когато е номиниран за министър на иновациите и растежа.

 

Тогава той напуска и управителния съвет на организацията на евреите в България „Шалом“. След влизането му в политиката, текат упорити слухове, че членовете на „Шалом“ изпитват презрение към него заради факта, че бил готов на всичко само и само да стане министър.

 

Евгени Ангелов и Даниел Лорер включват Елвин Гури, а с него идва и Иван Христанов

 

За разлика от гореизброените, Елвин Гури (от албански произход) е възпитаник на Оксфорд. Съпруга на Гури е бившата зам.-шефка на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн.

 

Топлата връзка е Евгени Ангелов и основания от него „Силвърлайн Партнърс“. На практика в момента Лорер и Гури управляват друг партньор на т.нар. Фонд на фондовете – „Емпауър Кепитъл“/Empower Capital/, а Ангелов – „Силвърлайн“.

Като изпълнителен директор в Empower Capital, Гури се занимава със стратегии, връзки с инвеститорите, сделки и изпълнението им. Преди Empower Capital, Елвин Гури и настоящият заместник-министър на земеделието Иван Христанов основават JetFinance International, най-големият независим кредитор за потребителско финансиране в Югоизточна Европа. JetFinance бе продаден на BNP Paribas Personal Finance през юли 2007 г. За отбелязване е, че Иван Христанов е в Борда на директорите на банката.

И още за лошата допреди години слава на BNP Paribas: През 2021 г. BNP Paribas беше обвинена по подозрение в изпиране на десетки милиони евро от публични средства на Габон, произтичащи от корупция и присвояване. През 2016 г. Oxfam France публикува доклад, в който се посочва, че BNP Paribas е една от многото френски банки, извличащи големи суми пари от данъчни убежища. С една дума: сделката на Гури и Христанов видимо е била успешна.

 

И още навързани интереси на едни и същи лица на „промяната“.

 

Съдружниците в избрания за посредник на Фонд на фондовете – „Силвърлайн Партнърс“ – Евгени Ангелов, Иван Христанов и Елвин  Гури – са видимо свързани с Даниел Лорер.

Когато става министър на иновациите, Лорер се освобождаваот капитала на консултантската компания „Брайткап Инвестмънт Адвайзор“, като го прехвърля на двама от съдружниците си в компанията – един от тях е Елина Халачева, с която работят отдавна, и която е … съпруга на Евгени Ангелов, който сега е в бизнес отношения с Фонда на фондовете, контролиран от Лорер.  Друг основател на „Силвърлайн Партнърс“, която ще разпределя 75 милиона лева, е заместник-министъра на земеделието Иван Христанов.

 

Фонд на фондовете – ключовото звено на обвързаностите

 

Схемите с фондовете започват от 2013 година. Като служебен министър на икономиката, енергетиката и туризма, Асен Василев пръв разработва финансовите схеми по програмата JEREMY. Той шумно прокламира идеите за фондове за рисков капитал и стартиращи предприятия, като разработва документациите и правилата за участие.

 

По-късно съпругът на Виолета Лорер – Даниел Лорер, управлява такъв фонд. Това е фондът „БрайтКап Венчърс“, като основната част от средствата, или 20 млн. евро, са рециклиран ресурс от програмата JEREMIE на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). Това става не без помощта и на следващия служебен министър Васил Щонов, който сега е номиниран за член на надзорния съвет отново от Кирил Петков или от министър Даниел Лорер.

 

Отношение към същия фонд има съпругата на Евгени Ангелов, който пък управлява фонд „Силвърлайн Партнърс“, част от Фонда на фондовете. Средствата за него са осигурени от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ към Министерството на икономиката, за което Даниел Лорер консултира Кирил Петков.

 

Така Консултативният съвет към Фонда на фондовете, който ще бъде създаден, се очаква да бъде с близки до нашите хора експерти като Даниел Лорер, Евгени Ангелов и други от същото лоби (виж по-горе кой с какъв фонд е).

Фондът на фондовете през 2014 – 2020 г. програмен период, управлява малко над 230 млн. евро от Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”. От тях около 180 млн. са предназначени за т. нар. дялови инвестиции чрез Алтернативни инвестиционни фондове.

 

Останалите 70 млн. евро са за портфейлни гаранции. За следващия програмен период от същата програма, която ще се нарича “Конкурентоспособност и иновации в предприятията”, за същия вид инвестиции се предвиждат още около 350 млн. евро.

Фондовете за дялов капитал имат една съсловна организация – Българска асоциация за рисков капитал (BVCA). Нейният председател Евгени Ангелов е управляващ партньор в “Силвърлайн кепитъл” – фондмениджър, избран да управлява 83.7 млн. лева ресурс, предоставен от Фонда на фондовете за мецанин финансиране и инвестиции в големи компании.

 

В структурата на BVCA, подобно на ФМФИБ, откриваме Консултативен съвет. Сред членовете му са Даниел Лорер – тогава съветник на Министъра на икономиката и съпруг на Виолета Лорер, която е зам. министър на финансите, отговарящ за Фонда на фондовете, Борислав Стефанов, чийто кум е министърът на икономиката.

 

Без срам и без последствия при видим конфликт на интереси

 

Още преди година депутатът от ИТН Любомир Каримански уличи в конфликт на интереси зам.-министъра на финансите от екипа на Василев – Виолета Лорер – заради това, че съпругът й Даниел Лорер е партньор на фонда „Джереми“ – България . Каримански попита дали Петков (тогава служебен министър на икономиката) или Министерството на икономиката чрез програмата „Джереми“ и Фонда на фондовете, който пък е под шапката на Министерството на финансите, са инвестирали в компании, свързани с Виолета Лорер. Тя е зам.-министър на финансите, а според думите на Каримански, съпругът й Даниел Лорер е партньор в дружества, получавали финансиране чрез тези инструменти. Лорер ресорно наблюдава работата на Фонда на фондовете.

 

Отговорът на Петков тогава беше потресаващ и безочлив: той каза, че г-жа Лорер е един от най-големите професионалисти, които познава и че тя е била умолявана от колегите си в компанията в Швейцария, където е работила преди да поеме поста, да остане, но тя избрала да се върне в България.

 

Припомняме, че въпросите на Каримански по време на парламентарен контрол преди година включваха и т.нар. „бизнес свързаност“ на Кирил Петков с Елвин Гури, Даниел Лорер, както и с Евгени Ангелов, в качеството им на управляващи частни фондове.

„Консултирали ли са Ви тези господа за фишовете за финансови инструменти, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост? Защо след като поеха властта в министерствата на икономиката и финансите, нито министър Василев, нито Вие променихте корупционните критерии, зададени в програмите на т.нар. Фонд на фондовете? Тези критерии се зададоха още по време на Владислав Горанов с протекцията на Томислав Дончев“, каза Любомир Каримански.

 

Кирил Петков обяви, че няма нищо общо с тримата изброени бизнесмени (?!?) и посочи, че преди да стане министър на икономиката, е бил мажоритарен акционер в частна компания, която никога не се е финансирала със средства от държавни фондове.

Колкото и заплетена да е схемата между харвардци и техните съпруги, остават кристално ясни няколко въпроси:

 

Какво се случва във Фонд на фондовете, който е към Министерството на финансите и каква е гаранцията, че близо 1 милиард евросредства наистина се ползват по предназначение – извън интересите на фондовете на господата от Харвард?

Притеснително е, че съдружници на Евгени Ангелов в една от фирмите му ВиПиКей са чуждестранни лица от офшорни зони. Какво гарантира липса на злоупотреби с евросредствата от Фонд на фондовете, където фонд „Силвърлайн“ на Ангелов участва?

Наистина ли се подпомагат нуждаещите се малки и средни предприятие или само се “усвояват едни пари”?

 

Отговаря ли заместник-министърът на финансите Виолета Лорер за Фонда на фондовете, включително и за такива, подобни на този, в чието ръководство е съпругът й?

Впрочем, въпроси като последния – за явни конфликти на интереси, бяха задавани многократно. Всичките – без ясен отговор или въобще без отговор.

 

Бонус: фигурата на Николай Събев

 

И понеже стана дума за конфликт на интереси, се сещаме и за министъра на транспорта и комуникациите Николай Събев, известен повече като собственик на най-голямата българска куриерска фирма „Еконт“.

 

Николай Събев стана министър, след като направи рекордните за България дарения за политическа кампания. Първото дарение беше в размер на 100 000 лв., направено непосредствено след като стана ясна подкрепата от страна на ПП „Продължаваме промяната” за поста на Събев, а второто дарение от 210 000 лв. бе направено дни след като Събев беше номиниран за бъдещ министър.

 

Не е нужно да се обяснява, че „Еконт“ е най-големият конкурент на държавната фирма „Български пощи“. Тя от своя страна е под ръководството именно на Министерството на транспорта. Повече от куриозно е, че министърът на транспорта и комуникациите е неин принципал, но има и 100-процентов пряк контрол върху работата на пощенската служба на страната.

 

Освен крещящият конфликт на интереси, който констатират юристи, си задаваме въпроса чии интереси защитава Събев – на националната пощенска служба или на своята собствена фирма?

Отговорът на този въпрос, може би се крие в „случайната” кибератака от 16 април срещу „Български пощи”.

 

Именно през месец април ежегодно голяма част от българските граждани изпращат своите годишни данъчни декларации за доходите на физически лица през 2021 година точно чрез „Български пощи” срещу сумата от 1,80 лв. След кибератаката и до възстановяването на функциите на „Български пощи” от Националната агенция по приходите съобщиха, че поради продължилия технически проблем, от дружеството са в невъзможност да приемат каквито и да е пратки, включително и годишните данъчни декларации.  От „Български пощи” пък призоваха всички желаещи да използват алтернативни варианти за подаване на декларациите си, чрез други куриерски фирми, една от които е именно „Еконт”, където цените за подобни услуги във фирмата на министър Събев обаче варират между 10,00 лв. и 16,00 лв.

 

Или иначе казано: над 10 пъти по-скъпо от цената за същата услуга,  предоставена от „Български пощи”.

Остава въпросът кой стои зад атаката и колко от гражданите са се възползвали от услугите на фирмата на Събев по принуда и какви приходи е генерирал той, след удобната за него кибератака.

 

И още въпроси: Дали са били достатъчни, за да „избие” средствата, чрез които закупи министерския си пост и така ли функционира „Продължаваме промяната”?

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *