Луд скандал в парламента. Искат оставки, хвърчат наказания

България отблизо

Пореден бесен скандал се заформи в парламента по време на извънредното заседание, на което трябва да се приеме оставката на министъра на отбраната Стефан Янев и да бъде одобрен неговият приемник. Във вихъра на страстите се оказаха депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов и самият премиер Кирил Петков. 

Всичко започна с изказване на депутата от ИТН, който нападна ГЕРБ, че са били проводници на политиките на Путин и обвини колежката си Елена Гунчева от „Възраждане“ в обръщане на палачинката спрямо политиките на руския президент. Костадинов пък обяви от трибуната в Народното събрание, че правителство е предало интересите на България, като е евакуирало Генералното ни консулство в Одеса.

„ИТН категорично ще ви подкрепи за оставката на министър Янев, поради факта, че на по-малко от 500 км се води война и загиват мирни граждани и не става въпрос въобще за каквито и да е операции. Цял ден слушаме за подадените ръце на опозицията. Не трябва да ги приемате, защото в опозицията има достатъчно фалшиви герои .

Колегите от ГЕРБ още през 2016 година защитиха интересите на Путин, прокарвайки Турски поток, който заобиколи Украйна. Днес говорят за евроатлантически ценности. А Костадин Костадинов по скоро трябва да проверки и контролира депутатите си, конкретно дамата зад него, защото има факти в социалните мрежи. И докато предоговарят условията за финансиране и рублите, които все още може да вземат, ще припомня на Гунчева коментар по случай убийството на Борис Немцов:

“ В Русия винаги е имало само терор, а Путин е най лошото нещо след Сталин“.

Господин Костадинов, докато контролирате финансирането на партията си, контролирайте и депутатите си“, каза Балабанов.

Отговорът на Елена Гунчева въобще не закъсня.

„Явно господинът тук трябва да бъде контролиран от Трифонов, който не знае какви ги вършат депутатите му. Явно за Балабанов най-важното в държавата е коментар от седем години, които самите ИТН разпространяват. Няма да го коментирам, тъй като нямам намерение да доказвам, че няма сестра. Не съм писала такова нещо. Това което ви призовавам господин Балабанов, в името на вашата четворна коалиция, е да не продавате интересите на България, защото в момента точно това правите. Всички се изредихте на Козак, за да си договаряте властта, включително и БСП, което го доказа днес за пореден път. Срам ме е от вас, защото предавате българските национални интереси. Цената ще я плати българския народ. Единия ще си отиде в Канада, другият в Израел,  третия кой знае къде“, изригна Гунчева.

След нея отговор на Балабанов даде лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Има една българска поговорка, която казва така: „Крадецът вика дръжте крадеца. Хора, които постоянно висят в американското посолство да ми говорят за  руски интерес, да ми говорят че защитавам руски интереси, като точно днес стана ясно, че вашето правителство, Балабанов,  евакуира българските дипломати от Одеса и Киев. Кок ще защитава нашите интереси там?“, избухна гневно Костадинов.

„Всекидневно „Възраждане“ поддържа контакти с българите там. Какво обаче правим с близо четвърт милион етнически българи в Украйна . Там след руснаците и румънците ние сме трета етническа група. Ми нищо не правим в момента, защото вие, големите защитници на българските интереси, Балабанов, вие евакуирахте. Това нещо е предателство, вие сте национални предатели. Когато има такава ситуация не се евакуират дипломати.

Затова вашето управление е вредно. В Одеса няма никакви военни действия, освен това, че там се стреля от бандитски формирования, на които самият Киев даде оръжие. Дори и официалната американска информация показа, че руснаците са на 200 километра от там. Там няма някой който да защити българските, наши сънародници там. Това е заради вас, заради отцеругателска и майцепродавската ви политика“, каза още, почти викайки, Костадинов, противопоставяйки се на възраженията, че е нарушил добрия тон с правото си на изказване.

„Вие знаете ли кои са тези 190 човека, които в момента евакуираме. Знаете ли колко жени и деца има. Защо като сте такъв мъж не сте в Одеса да водите рейсовете и да спасявате българите, а се упражнявате в риторика“, отвърна му Петков. „Защо не си в Украйна, къде си тука на трибуната“, извика му още премиерът.

Впоследствие на Костадинов му бе наложено наказание за прекрачена граница на допустима риторика.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *