Кирил Петков каза кога маха зеления сертификат и поиска шест месеца да оправи държавата

България отблизо

Трагедията, която се случи с тази жена – доволен съм от реакцията на министър Сербезова. Тя направи проверка и веднага се взимат мерки по всички спешни отделения. Ако имахме стария модел, цялата държава щеше да е затворена, а сега има прогноза. Това заяви премиерът Кирил Петков в „Още от деня“ по БНТ. 

„Имаме план, независимо колко е свиреп Омикрон. На хората трябва да им стане ясно, че нищо не се случва от самосебе си. Викнахме най-добрите лекари и епидемолози, за да изградим този план. Направихме дълбок анализ, в който се оказа, че антиваксърите не са една група, а са 15 различни групи с различна мотивация. Някои вярват в чайове и билки, други че са недосегаеми, но имат едно нещо, което ги обединява. Ако няма трибуна, те се капсулират и стават по-агресивни. Поканихме ги, за да чуем аргументите им. Зависи много какви са аргументите им. Ако проф. Аргирова, например, каже, че има валиден аргумент, ще се вслушаме. Това, което обявихме вече съвсем публично е, че ако стигнем до 60% ваксинация бихме го махнали или ако интензивните легла паднат до 5%. Ако здравната система не е застрашена, за какво ни е зелен сертификат. Това са ясни модели с ясни решения“, допълни той.

„Казаха ми, че не трябва да се гледат само интензивните легла, но и леглата с кислород. Това е аргумент, който не е лошо да се вкара в модела. Аз съм бил на много протести и уважавам тази форма на свободно изразяване на воля. Сега не излязох сред хората, защото бях под карантина, но се надявам следващия път да имам възможност да съм там“, каза Петков.

Той изтъкна, че кабинетът работи от 53 дни, но за да се случат основните реформи трябват 6 месеца.

„Гледат се случай по случай. Тези 6 месеца всички работим от сутрин до вечер как да направим тези реформи, на 6-тия месец имаме план и финансирането може да се обсъди. Този бюджет е с много силни социални идеи. Дефицитът е голям, но ще направим бюджет на растежа. Вкарваме инвестиции от 5,8% от БВП, а миналата година са били 2,9%. Така ще дадем шанс на много бизнеси да се възползват, но при сериозни условия за прозрачност. Ако капиталовите инвестиции са там, на нас н итрябват инвестиции в човешки ресурси. 125% от средната работна заплата ще взимат учителите, ще има безплатни детски градини и ясли. Инвестираме в самите детски градини 70 милиона. Инвестираме в новата болница, най-накрая тя да се случи. Слагаме доста инвестиции в човешки капитал и не трябва да има хора под линията на бедност – хора, които са направили целия си стаж и са бедни“, обясни премиерът.

Петков обясни, че дефицитът на бюджета е толкова заради ковид мерките, но без тях той е на половина и по този начин покриваме критериите за влизане в еврозоната.

„Ако това е цената да няма пенсионер под линията на бедност, като общество трябва да сме готови да го поемем“

„Финансовият министър каза нещо много важно. Не може България да има 50% от продуктивността на труда, а заплащането да ни е на 27%. Това означава, че нещо не се случва правилно в капиталовите инвестиции или в управлението му. Това беше неговият аргумент“, каза той.

„Няма министерство, в което да отворим папка и да не виждаме огромен проблем. Ние не правим движенията политически – виждаме проблем и го решаваме, без значение какъв е отзвука.  Имаме един скъп и един евтин доставчик. В един момент казваме, че евтиният не ни интересува и идва новото правителство и пита евтиния доставчик може ли да се вкара допълнително газ през доставчика, който е на 200 км. и те казват, че може, но понеже сме се отказали от тези количества, ще ги получим на пазарна цена. Какво се случва на първи януари? Нека всички българи платят с 30% повече. Това е едно от решенията, което е зависило от нас и не сме го взели“, заяви още Петков.

Той коментира и критиките на Радев към кабинета.

„Никакви посредници няма да се вкарват никъде. Идеята е да взимаме най-евтиния газ без посредници. Когато има разделение на властите е хубаво едната власт да предупреждава за риск на другата власт. Няма жълти картони. Единственият е сметката за газа, която получаваме в края на месеца. Президентът даде общо предупреждение, което е добре дошло и очакваме да се наблюдава всяко движение, за да няма грешки“, обясни Петков.

„Ако опозицията ни подкрепи в смяната на съдебната система, ще приветстваме тази подкрепа. Всички сме на сцената и всяко едно движение се оценява. Рано или късно, тази промяна ще се случи“, заключи премиерът.

„Вярвам, че ние и президентството сме отбора на България. Знам, че Радев вярва, че работи в интерес на българите. Имаме общи каузи“, заяви той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *