Карадайъ обвини Радев, че тайно прави президентска република и нарушавал свещената българска Конституция

България отблизо

На този президент искаме да му кажем – с действията си руши държавността и демокрацията и застрашава мира и стабилността в страната и региона.
Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в остра декларация срещу Румен Радев от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Има две дати, които обединяват всички български граждани – 24 май, 15 септември. Те са свързани с благодарност, надежда и усмивки. Честит празник на всички ученици, учители и родители. На всички просветни дейци. Нека училището да продължава да вдъхновява за знания, мечти и съзидание“, каза още Карадайъ.

„Уважаема, г-жо председател, уважаеми госпожи и господа народни представители, днес приключва 46-ото Народно събрание. Днес ще се чуят много декларации какво е, какво би било, какво ще бъде, ако така, ако иначе и т.н. Ние от ДПС няма да коментираме актуалното положение. То е такова, каквото е. Има причини за това и то е следствие от последните 12 години, а не само резултат от последните месеци.

 

В последните месеци сме свидетели на безподобно отношение към Конституцията и законите на страната. Нарушение на Конституцията от най-високо ниво: президент и Народно събрание.

 

Президентът не просто си позволи да назначи за министър лице, което не отговаря на изискванията на Конституцията, той безпардонно зачеркна законността. Няма такъв прецедент в най-новата ни история. Всички органи и институции внимателно пазеха респекта пред основния закон и това е нормално за демокрацията и правовата държава. Разбирайки, че въпреки различията, нещо трябва да ни обединява, че въпреки състоянието на демокрацията, основните стълбове трябва да се пазят ревниво. Те крепят държавността, те правят държавата стабилна в основата си. Те правят държавата перспективна.

 

Намери се президент, който реши, че Конституцията и законите нямат никакво значение. Този президент като се поставя над Конституцията или се е самозабравил или съзнателно прокарва идеите за президентска република, без да има понятие какви поражения нанася на демокрацията, държавността и до каква степен поставя под риск бъдещето“, заяви още председателят на ДПС.

 

„На този президент искаме да му кажем – с действията си той руши държавността и демокрацията, застрашава мира и стабилността в страната и региона. За 5 години не успя да осмисли президентската институционалност и да разгърне конституционните си правомощия. За 5 години не успя да разбере силата на прекия избор и на подкрепата на избирателите“, продължи Карадайъ.

 

„Показахме през годините, че искаме живот в мир и съвместност. Няма да позволим някой случайно попаднал в политиката да руши това, което е градено. Искаме да говорим и за мероприятията на вътрешния служебен министър, които били в полза на борбата срещу купуване на гласове. Той показа своята нелециприятна същност. Акциите може да бъдат меко наречени репресии и унижения. Репресиите и униженията са документирани“, заяви още Карадайъ.

 

„Те имаха за цел сплашване и унижаване на човешкото достойнство … Тези действия на вътрешния министър събудиха грозни спомени от тоталитарното комунистическо минало, пазено в най-отдалечените кътчета на съзнанието на мюсюлмани, етнически турци, помаци, роми“, обяви Карадайъ.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *