И Кирил Петков се нахвърли на Радев

България отблизо
Бившият премиер Кирил Петков атакува остро първите стъпки на служебния кабинет на Гълъб Донев. ”Защо направихме една крачка напред, а в най-важния момент за България се връщаме две назад?,” попита той в пост във Фейсбук.

На първо място Петков коментира новосформирания кризисен щаб, който трябва да се справя с „хаоса в енергетиката“.

 

„Прави се кризисен щаб за газа, който да работи денонощно – но нито има поискана информация от компанията, която очаква седемте кораба за доставка, нито има разговор с Турция за свободно място за пристанище на корабите. Няма обаждане към компанията, която запази капацитет за нас в Гърция. Няма информация за разговори с Гърция за разтоварване на повече от договорения втечнен газ в Ревитуса, след като съседите ни обявиха разширяване на капацитета на терминала. Но вече се говори за Газпром и дългосрочни договори“, пише бившият премиер.

 

И задава въпросите: „Не виждаме ли, че дори на Германия се ограничава подаването на газ от Русия? Не е ли най-важно за хората да има сигурност на доставките? Какво точно прави кризисният щаб?“

 

По повод газовата връзка с Гърция Петков смята, че тя вече е поставена под риск точно на финалната права.

 

„С протоколно решение на новия министър на енергетиката от 03.08.2022 г., наше решение от 22.07.2022 г. е отменено в частта „одобряване на избора на Надзорен съвет на АйСиДжиБи“. Така дружеството няма да изпълни изискванията за промяна на корпоративната структура съгласно модела на Независим преносен оператор. Има опасност от закъснение спрямо поставения от регулаторите срок. Това означава забавяне на драстичното намаляване на цената на газа от Азербайджан. Защо? Пускането на връзката в екплоатация ще спести милиони на България!“, коментира Петков.

Според него е любопитно защо се отменят и още две решения на неговото правителство, свързани с подготовката на членството на България в ОИСР и с изграждане на детски площадки и дневен център за възрастни хора в Ямбол.

 

Петков определя като немотивирана смяната на уравлението на НАП въпреки рекордните проходи и много добра събираемост и се пита защо се прави това.

 

„Въвеждат се задължителни маски навсякъде на закрито в София, при положение че само 2.5% от интензивните легла са запълнени – защо?“, пита още Петков.

 

По този повод от ПП призоваха служебното правителство да преосмисли наложената мярка. „Няма обективни причини за задължително носене на маски навсякъде на закрито в столицата, дори само за 15 дни. При общ брой хоспитализирани пациенти в цялата страна – около 1000, с около 50 в интензивни отделения, това означава ползване на 10% от болничните и 2,5% от интензивните легла. Кривата на заболеваемостта спада, няма натоварване на здравната система, няма риск за живота и здравето на пациентите и не се налагат допълнителни ограничения в София, особено в разгара на летния туристически сезон, традиционно концентриран извън столицата.

 

Петков посочва още, че ТЕЦ „Брикел“ е започнала отново да пуши само часове след като предишното правителство си е отишло.

 

„България наистина е на вододел. Моделът на феодални зависимости, задкулисни ходове и ретроградни стратегии, които струват ужасно много на страната, атакува от всеки ъгъл. А най-важното в този момент за хората е да има стабилност, да има спокойствие, да се гради и гледа напред“, смята Петков и призовава всички българи да гласуват на следващите избори.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *