Изненада! Новото правителство няма да се кланя на Брюксел. Вижте кой го казва

България отблизо

В коментар на темата за еврочленството на РС Македония Владислав Панев заяви, че  най-вероятно позицията на България няма да бъде променена. Надяваме се на ползотворни разговори с правителството и властите на Северна Македония.

По много теми Брюксел не е светлината, която трябва да следваме. България трябва да отстоява своите собствени национални интереси“.

Това обясни Владислав Панев от ”Демократична България” по повод преговорите между четирите политическите сили – ПП, БСП, ИТН и ДБ.

 

А относно това дали Кирил Петков е най-подходящ за бъде премиер, той посочи, че това е най-логично да се случи. Не на последно място и заради факта, че правителство с премиер Кирил Петков ще се води от националните интереси на България и няма да следва сляпо заповедите на Брюксел.

”В момента се говори основно за политиките – да изчистим програмата на евентуалната бъдеща коалиция. За формули ще се говори като видим експертите на всяка формация”.

„Над 90% имаме съгласие по различни теми. Не очаквам да има радикални реформи в българското общество по различни теми следващите години, тъй като формациите, които съставят правителството, са доста различни. БСП в преговорите за финанси настояваха за бюджетните разходи и преразпределение на 45% и повече от БВП. А ние от „Демократична България“ искахме 1/3. Стиснахме си ръцете на до 40%“, подчерта съпредседателят на „Зелено движение“.

 

Панев поясни, че минималната работна заплата ще бъде 700 лв. от 1 януари, както и че ще има увеличение на прага за регистрация по ДДС на дребните търговци.

 

„Говори се за министерства и кой е най-вероятно да ги оглави, но това е засега второстепенен въпрос. Няма още фиксирани имена. Вероятно ще има промяна в структурата на Министерския съвет. Говори се за вицепремиер по „зелената сделка“ и климата“, изтъкна той пред Bulgaria ON AIR.

 

А компенсаторните мерки за бизнеса остават до края на извънредното положение, каза още Панев.

 

„Бюджетът винаги предизвиква спорове, но не виждам нещо драматично да се случи. Хубаво е, че фиксирахме бюджетният дефицит да не надхвърля до 4,5% през 2022 г.“, добави той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *