Ива Митева обясни какъв референдум иска Слави. Партиите пак побесняха

България отблизо
Ива Митева от „Има такъв народ“ поправи шефа си Слави Трифонов – ставало дума референдум за полупрезидентска, а не за президентска република.

 

 

„Искаме да ви попитаме това на национален референдум. Решението трябва да е ваше, защото държавата е ваша. За да гарантираме, че това ще се случи и вашето решение, каквото и да е то, ще се случи и то ще бъде приведено в действие, ние ще бъдем ваш гарант в следващия парламент. Властта не е на всяка цена, но моралът е. ИТН сами срещу всички, заедно с вас“, заяви той.

 

Тази сутрин Ива Митева поясни, че лидерът на ИТН не уточнил коя от двете форми – полупрезидентска или президентска.

 

„Разликата в двете форми на управление е много голяма. В много държави я има полупрезидентската република и работят много добре. Дори принципът на разделение на властите е много добре разграничен в полупрезидентската република. При тази форма Народното събрание е пряко избирано, президентът е пряко избран. Тогава те ще работят в симбиоза, т.е. Народното събрание ще се избира от народа, а президентът ще посочи министър-председател, който ще формира своят кабинет и след това правителство ще поиска вот на доверие от Народното събрание“, обясни тя.

 

Според нея идеята не била емоционална. Била естествено продължение на всичко онова, което прави „Има такъв народ“.

 

„ИТН тръгна с референдум, започнахме работа по Закона за референдумите, ние сме за мажоритарния вот, това е свързано с президентската република“, припомни бившата шефка на парламента.

 

„Ние искаме да питаме хората как искат да продължим напред и какви са им нагласите“, посочи Митева.

 

Тя остава оптимист, въпреки прогнозите на социолозите – „Има такъв народ“ ще влезе в следващото Народно събрание след вота на 2 октомври.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *