Енергийни експерти попиляха Радев, Отишъл в Гърция да защитава…Москва

България отблизо
Проектът за петролопровода Александруполис – Бургас е полезен, но при едно условие – рафинерията на „Лукойл“ да се национализира. Сега излиза, че президентът отива в Гърция, за да върши работа в полза на една руска компания и да лобира в полза на частни руски интереси.

Това заяви пред NOVA News енергийният експерт Красимир Манов.

 

България и Гърция започват проучване за възобновяване на петролопровода. Проектът за петролопровод беше договорен преди 15 г. между Гърция, България и Русия, но през 2011 г. беше прекратен. Такава връзка ще захранва с петрол основно рафинерията на „Лукойл“ в Бургас.

 

„Борисов ще остане в историята като човекът, построил газопровод на “Газпром”, а Радев като човекът, построил петролопровод на “Лукойл” – и двете руски фирми“, посочи пред NOVA News Красимир Манов.

 

Той не е единственият, който праща сигнал за потенциални проблеми.

 

Пред Българското национално радио Валентин Николов, председател на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет и бивш изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг и бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“ посочва, че при анонсирането на така наречения „Голям шлем“, в който влизаше и петролопроводът за Бургас – Александруполис, беше създадена фирма, в която 51% участие има Русия.

 

Става дума за международна проектна компания „Транс Болкан Пайплайн BV, в която мажоритарен дял има именно Москва чрез руския консорциум ОСО „Трубопроводньй Консорциум „Бургас – Александруполис“, който включва 3 държавни руски компании: „Роснефт“, „Транснефт“ и „Газпром нефт“. Гърция участва с 24,5% чрез консорциума между „Хеленик Петролиум“ и „Траки“ с 23,5% и Гръцката република с 1%. България участва с 24,5% чрез компанията „Проектна компания Бургас–Александруполис БГ“ АД. В нея по 50% имат държавните фирми „Техноекспортстрой“ ЕАД и „Булгаргаз холдинг“ ЕАД.

 

„Има страх, че този петролопровод, сега правилно анонсиран във връзка със заобикаляне на Босфора (защото там има проблем с преминаването на танкерите, които би трябвало да снабдяват нашата рафинерия), по този начин ще можем да имаме лесен достъп до снабдители като Саудитска Арабия, ОАЕ, Алжир и прочее. Въпросът е в един момент да не се превърне от Александруполис – Бургас, отново в Бургас – Александруполис. Трябва да ограничим такъв вариант, защото при смяна на геополитическата обстановка Русия при всички случаи ще прояви интерес към този петролопровод“, посочи Николов.

Източник: Фрогнюз

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *