Елена Йончева: ЕС ще започне проверка на режима на Борисов. Очаквам и наказания

България отблизо
Очаквам България да бъде следващата държава във фокуса на Европейския парламент (ЕП), след дебатите за Полша. В тях мнозинството от евродепутатите осъдиха решението на Конституционния съд във Варшава, с което се дава предимство на националното законодателство пред част от европейските договори. В четвъртък ЕП гласува резолюция, с която се настоява Европейската комисия и Съветът да не одобряват Плана за възстановяване и устойчивост на Полша, както и да не се отпускат европейски средства на Варшава, докато не се осъществи съдебна реформа.

Това каза Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в интервю за предаването „Денят с Веселин Дремджиев“.

 

За разлика от авторитарния режим в Полша, управлението на Бойко Борисов дълго време не беше забелязвано в Брюксел, защото той си служеше с други методи. Не променяше законодателството, а назначаваше свои хора, заплашваше, изнудваше и купуваше, коментира тя. След резолюцията на ЕП за ситуацията в България от октомври м.г., на която аз бях инициатор, обаче, отношението на ЕС започна бавно да се променя.

 

Оттогава България е под наблюдение и на мониторинговата група за демокрация. В края на септември тази година европейски депутати от групата бяха на специална мисия в София и аз убедих колегите с конкретни факти за нарушаването на върховенството на закона, каза още тя. Те питаха не само за безотчетността на главния прокурор, но и за свободата на медиите, за борбата с корупцията, сподели Елена Йончева. Тя припомни, че заради корупция България губи годишно около 11 млрд. евро, по оценки на европейски експерти. Групата ще напише доклад, който най-вероятно ще стане основа на нова резолюция на ЕП.

 

В момента е в ход процедура, която би следвало да принуди Европейската комисия да задейства най-новия инструмент, който обвързва европейското финансиране с върховенството на закона. Механизмът, който позволява това, е в сила от началото на годината, но още не е използван. Група евродепутати, сред които е и Елена Йончева, инициира съдебно дело за бездействието на Европейската комисия. Председателят на ЕП Давид Сасоли възложи на правните органи на парламента да го подготвят.

 

Помолена да коментира позицията на Корнелия Нинова и ръководството на БСП за т.нар. зелен сертификат, Елена Йончева каза, че това не е първият път, в който партията е водена далеч от европейската левица, по-близо до националистически и популистки формации. Показателно е, че на най-големия форум на левите партии в Европа в Берлин преди няколко месеца, на който социалистите и социалдемократите представиха визията си за бъдещето, председателят на БСП не присъства. Ръководството на БСП начело с Корнелия Нинова се обяви против заповедта на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, с която се въвежда използването на зелен сертификат в България. Това вече е практика в повече от половината държави от ЕС, което позволява да се премахнат ограниченията заради COVID-19 и да не се стига до пълен локдаун за бизнеса, домакинствата и училищата.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *