Доц. Кунчев с кошмарна прогноза за много заразени и смърт при нахлуването на британския мутант B.1.1.7

България отблизо

Британският щам на коронавируса, който е известен като B.1.1.7, изправи на нокти здравните власти у нас. След двучасово заседание и бурни дебати в Министерския съвет медиците надделяха над членовете на кабинета. Мерките няма да се разхлабват. Ето какво казва по темата доц. Ангел Кунчев пред „Труд“.

– Кои бяха най-големите притеснения, които изразиха колегите ви от останалите държави-членки на ЕС, при обсъждането на B.1.1.7, както е регистриран новият вариант на SARS-CoV-2?

-Това качество на вируса е в много по-голяма концентрация – между 10 и 100 пъти в носителя или болния и му дава възможност да се разпространява много по-ефективно и много по-бързо. Боледуването с B.1.1.7 не е по-тежко, но ще доведе до много повече случаи. И дори при такава смъртност, каквато има в момента като процент, когато са засегнати и много хора, броят на смъртните случаи ще се увеличи.

– При тази хиперконцентрация на британския щам или вариант на коронавирус, колко ефективни ще са досегашните мерки от дистанция на 1,5 метра, дезинфекцията маските? Или е необходимо още по-стриктно спазване и дори налагане на нови?

– Определено няма да са толкова ефективни при него и това го виждаме вече във Великобритания, Ирландия и Нидерландия. Няма как респираторен или друг вирус да го спрем с гранични или друг тип мерки. Теоретично означава, че трябва да се увеличи разстоянието между хората на 4 или 6 метра, но тогава трябва да си подвикваме или дори, представете си, как си подавате вещи. Трябва много по-стриктно да се носят маските, по възможност да са по-висок клас на защита, дезинфекцията и на въздуха и на повърхностите да е в още по-голяма степен – по-честа, по-сигурна. В интерес на истината свойството на B.1.1.7 лесно да се разпространява доведе до това, че една от страните с най-строги мерки като Великобритания, да е с най-висока заболеваемост.

– В момента медицинските власти в света следят основно три щама на коронавируса – бразилския, южноафриканския и британския. Но явно, че от Острова индикациите са най-сериозни, така ли е? Най-опасен ли е? 

-Да, определено. В Европа внимателно се анализират тези три варианта на SARS-CoV-2. Но поради това, че британския щам притежава свойството да се разпространява много по-лесно, го прави много по-опасен. При досегашния вариант 10 души заразяваха 6 или 7. Във Великобритания в момента 10 души заразяват 27. Разликата е огромна. И новият вариант вече е над 70 процента от всички положителни проби там.

– Невидим ли е действително B.1.1.7 за PCR-тестовете?

– Не е точно така. Невидим е този S-антиген, който в случая липсва, защото при него е променено шипчето на коронавируса и не се хваща, не го виждаме. PCR-ите, които ползваме, работят с три различни антигена и точно от там правим извода, че когато го няма S-антигена, е много възможно да става дума за новия вариант B.1.1.7. И в НЦЗПБ имаме вече точно такива резултати, където S-антигена не се позиционира.

– По-строги мерки, затваряне на граници – около какво мнение се обединихте по време на онлайн заседанието с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен?

– Всичко възможно. Всеки, който е работил в тази сфера е наясно, че каквито и да е мерки за граничен контрол не са особено ефективни. По-скоро трябва да се информират страните, да търсят активно новия щам на коронавируса, да се подготвят здравните системи за нов наплив в болниците и максимално ускоряване на ваксинациите, но това на този етап сме далеч от увеличаване на процента ваксинирани, дори и в най-напредналите държави.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *