Доставчици искат по-високи цени на тока в пиковете часове. Ще готвим и ще се къпем след 22

България отблизо

По-високи цени на тока за бита по време на пиковите часове поиска доставчик на електроенергия.

Трябва да се променят тарифите, така че да се стимулират потребителите да потребяват по-малко електроенергия в пиковите моменти, каза Зорница Генова – управител на „Електроразпределителни мрежи Запад“ по време на конференция в София за зелената енергия.

Ако предложението бъде прието, вечерно време, когато всички се прибират и взимат душ или пускат пералня, токът ще бъде по-скъп. За да потребяват по-малко електроенергия в пиковите моменти хората с бойлер ще трябва да си лягат без да се къпят и да стават за душ сред 22 ч. А ако решат да спестят още повече ток, след 22 ч. може да пуснат фурната, за да си приготвят вечеря, а докато тя стане да си изгладят ризата и да пуснат пералнята.

Друга идея на Зорница Генова е да има фиксираната компонента в цената на тока. В момента цената на тока за бита се определя от два компонента – цена за достъп и цена за пренос. Но и двете компоненти зависят от количеството потребена електроенергия. Идеята на Генова е в  цената на тока да има фиксирана компонента с по-голяма тежест, което означава хората да плащат дори без да потребяват електроенергия. Това реално представлява такса „електромер“. Подобна промяна би увеличила сметките за ток на вили и ваканционни имоти, в които хората не живеят постоянно. Целта на предложената промяна е доставчиците на ток да имат повече пари, които да могат да инвестират в подобряване на мрежата.

На конференцията стана ясно, че инсталирането на много фотоволтаици изисква повишаване на капацитета на електропреносната и на електроразпределителната мрежи. А това е цена, която ще трябва да платим. Но участниците в дискусията не уточниха кой трябва да плати тази цена – доставчиците на електроенергия, тези, които инсталират фотосолари, за да ползват безплатен ток, или обикновените битови потребители.

В момента инсталираните мощности от фотоволтаици са над 1800 мегаватчаса. До края на годината те може да нараснат с 600-700 мегаватчаса. А прогнозите са, че до 2050 г. тези мощности може да достигнат 12 хил. мегаватчаса. Част от необходимите средства за повишаване на капацитета на електропреносната и електроразпределителните мрежи може да бъдат осигурени от фондовете на Европейския съюз. Възможно е цената за пренос на електроенергията да бъде прехвърлена върху производителите на ток от фотосолари. Но е възможно доставчиците на ток да поискат повишаване на цената на тока за бита, за да осигурят необходимите пари за инвестиции.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *