Вежди Рашидов ексклузивно: Оръжия за Украйна няма да дам! Обичам Русия! Борисов ме похвали…

България отблизо
Не, не ми тежи случката с “Мултак на републиката”. Едни много свободни медии го тиражират в България. Правиха го и като бях министър. Никога не съм работил и една секунда в “Мултигруп”. Познавам Илия Павлов от социализма и никога нищо лошо не ми е направил. Малко хора знаят, че той работеше в Министерството на културата и от там го познавам. Осъдете го, щом е спорно. Той за нищо не е осъден. От приятели не се отказвам никога. Нямам повод да се срамувам от биографията си.

Това заяви пред bTV избраният за председател на парламента Вежди Рашидов от ГЕРБ. Фигурата му се оказа консенсусна за ГЕРБ, ДПС, БСП и „Възраждане“, които го подкрепиха и така се сложи край на продължила три дни драма в 48-мото Народно събрание.

Веднага след избора на Рашидов обаче обществото започна да коментира. Медии припомниха, че бившият културен министър от ГЕРБ е бил приятел с Илия Павлов – една от ключовите фигури на българския преход и бос на „Мултигруп“. Въпросната случка с „Мултак на републиката“ се случва в разгара на хиперинфлацията в края на 1996 г., когато Рашидов празнува рождения си ден в столичен ресторант. Сред гостите е и Илия Павлов, който връчва на Рашидов почетна титла “за особени заслуги към корпорация “Мултигруп” – “главен мултак на Република България”.

Рашидов посочи, че ще се приеме ротационен принцип на ръководене на заседанията и всички партии, които излъчат зам.-председатели, ще имат отношение към политиката. Новият парламентарен шеф заяви, че ще търси баланс и ще се опитва да обединява депутатите в пленарна зала.

„Хората наистина ме обичат. В телефона си имам над 400 обаждания. 60% от тях ме питаха защо съм се отказал. Обърнах позицията си, защото третият ден започна вразумяването. Трябваше да се намери личност, която да е по-малко зависима като политики. Видях, че и на хората им омръзва, започна да стана обидно за гражданите“, посочи Рашидов.

За коментарите на Асен Василев от ПП, че Рашидов е просто „фасада“, новият председател на НС заяви:

„Имам биография за разлика от Василев. Не знам защо ме определи като фасада. Това е падение. Трябва да ми прочете биографията. Кой в крайна сметка е Асен Василев? Това говорене не е политическо. Обидно поведение е. И аз го мога. Но опитът ми ще е да вразумя депутатите, да ги обединя. Всички партии в парламента са легитимни. Няма прокажени партии. Когато се говори лошо за ДПС, говори се лошо и за техния електорат. Те нямат правото да бъдат обиждани. Това са най-трудолюбивите граждани“.

„Изказах лично мнение за Митрофанова, но това не ми пречи да се подчиня на партийното решение. Не съм казал, че одобрявам действията на руския президент. Аз съм руски академик. Много съм направил за българската култура… в Третяковската, в галерия „Пушкин“… Не обичам войните, но не мога един народ да го направя част от една политика на управление. Лично съм против да се изпращат оръжия на смъртта. Ако това е държавна политика, кой съм аз – ще се подчиня на общото държавно решение“, допълни още Рашидов.

 

Да, вчера се виждах с Бойко Борисов. От години се виждам. Вчера ме похвали, че добре съм се държал, правилно съм действал. Това е похвала. Той е много диалогичен човек. Много е разбран, – допълни Вежди Рашидов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *