Борисов прави драстични промени в ръководството на ГЕРБ, светнала му „червената лампа“

България отблизо

Драстични промени в ръководството и в устава ще направи Националното съвещание на ПП ГЕРБ, което ще се проведе утре онлайн от 11 часа. То е свикано по решение на Изпълнителната комисия.

 

На форума ще бъдат избрани заместник-председатели на партията и нови членове на Изпълнителната и Контролната комисии. На делегатите ще бъдат предложени за гласуване и промени в Устава на ПП ГЕРБ.

 

„В ГЕРБ предстоят големи кадрови промени“, обяви вчера вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

„Въпросът за друг лидер освен Бойко Борисов обаче не стои пред партия ГЕРБ“, изрично подчерта Дончев

След изборите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че ще обнови ИК на партията, защото е недоволен от работата на комисията.

На 11 май постовете си в ръководството на партията се планира да загубят Менда Стоянова, Красимир Велчев, Пламен Нунев.

Имаше неофициална информация, че с поста си на зам.-председател в партията ще се разделят едни от най-успешните кметове Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, но после от коментар на Борисов се разбра, че Фандъкова вероятно няма да е кандидат за кмет на София и може би тя ще запази ръководната си позиция в ГЕРБ.

 

Според Тома Биков обаче отстраняването на Менда Стоянова и Йорданка Фандъкова от ръководството на партията е нещо нормално в развитието на всяка партия.

„Не смятам, че има радикализъм в такива промени. Всяка партия трябва да действа според ситуацията. Ако бъдат направени някакви промени в Изпълнителната комисия, те ще са, за да бъде партията адекватна в тази ситуация. Има нова ситуация и трябва нов подход„, смята Биков.

 

Лидерът на партията не скри разочарованието си от слабите резултати в големите градове, които досега е фаворизирал, включително и при насочването на еврофондове за развитието им. „В тези градове имаме резултати, които не ме задоволяват“, беше тежката оценка на Борисов. Какво ли не се направи там, явно някъде партията някъде бърка и затова ще направим анализ“, допълни той.

В София ГЕРБ загуби изборите в два от трите столични района, в Бургас е първа политическа сила, но е загубил повече от 10% спрямо резултата си от 2017 г. Според Борисов „работата им като кметове е много добра, явно партийната работа куца“.

С поста си в Изпълнителната комисия на ГЕРБ се разделя и областният координатор на Русе Пламен Нунев, който подаде оставката си още на 8 април. Причината са загубата на местните избори в града и лошите резултати в областта на парламентарния вот. Слави Трефонов би в Русе ГЕРБ със 111 гласа.

Още в първите дни след изборите Борисов е имал разговори с част от хората, които според него не са били достатъчно активни по време на кампанията за парламентарните избори и носели вина за слабото представяне. На тях открито казал претенциите си, че от тези населени места е трябвало ГЕРБ да получи повече гласове.

Все още Борисов не бил посочил своите фаворити за издигане в партийната кариера, за да бъдат попълнени имената на зам.-председателите и членовете на Изпълнителната комисия.

Тома Биков е съгласен с Томислав Дончев, че предстои „нов живот“ на партията.

„Всички организации, които трябва да бъдат раздвижени, ще започнат да функционират. Сега е моментът ГЕРБ да се промени за пореден път. Това е партия, която се променя и затова печели избори толкова поредни пъти“, посочи Биков.

Очаква се Борисов да изнесе реч пред партийния актив, в която да начертае целите и посоките на партията в предизборната кампания.

Националното събрание на ГЕРБ се провежда по график, тъй като според устава това трябва да става на 4 години. Последното национално събрание на ПП ГЕРБ се проведе на 26.11.2017 година. През 2019 г. обаче Борисов свика и едно извънредно заседание, за да бъде махнат от поста му на зам.-председател тогавашният втори в партията Цветан Цветанов. Сбирката на актива тогава продължи само час.

На мястото на Цветанов не бе предложен нов кандидат, а заместници на Борисов в партията останаха кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Бургас Димитър Николов. А Борисов обяви, че в бъдеще ще залага повече на Изпълнителната комисия при управлението на партията, вместо да създава нов втори човек в нея.

Според Георги Марков обаче отстраняването на Цветанов от партията е било голяма грешка.

 

На всички партийни форуми Борисов е силно критичен към своите и отправя остри забележки към министри и кметове на партията.

 

Припомняме, какво каза той през 2019 година на Национална предизборна среща: Ако не ви светне червена лампичка, аз ще ви светна синя

„Отслабнала съпротивителна сила на ГЕРБ… Обичам ви, но не е даденост това… БСП с тези провалени политици ни доближават, ако не ви светне червена лампичка, аз ще ви светна синя, всеки да се огледа какво прави“, предупреди лидерът на партията. Той поиска от министрите си да си защитават темите.

И не спести критики и към кметовете на ГЕРБ.

„Защо си мълчите, защо отвътре не се повдигнахте да се съпротивлявате, например за санирането“, упрекна той представителите си в местната власт. И предупреди, че ако не вземат мерки „да си прочистят къщичките по места“, рано или късно това ще „избие“ – „дали със суджук, или с други неща“, рано или късно ще рефлектира и върху цялата партия.

 

„Да внимаваме и да не допуснем да се превърнем в елитарна партия“, изрично заръча тогава той.

„Създадохме ГЕРБ, народът избор след избор ни даваше своето доверие, в голямата си част ние го защитихме – от най-елементарните неща – „Витошка“ да не е пълна с джипове на мутри, да имаме магистрала, метро. Направихме доста повече, отколкото може една партия да направи, но беше лесно, защото никой дотогава не беше правил нищо“, отчете Борисов.

Tagged

2 thoughts on “Борисов прави драстични промени в ръководството на ГЕРБ, светнала му „червената лампа“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *